I NAKON STRACHEA, STRACHE? Norbert Hofer novi šef austrijske FPÖ

Ministar infrastrukture i saobraćaja Austrija Norbert Hofer imenovan je na sjednici Predsjedništva Slobodarske partije Austrije /FPÖ/ za novog lidera te stranke. 

Hofer je preuzeo vodstvo nakon što je Heinz Kristian Strache zbog afere oko video snimka na kojem obećava jednoj Ruskinji državne poslove za finansijsku pomoć njegovoj stranci, podnio ostavku na sve funkcije. 

Na idućoj sjednici nadležnih tijela stranke, koja će biti održana poslije izbora za Evropski parlament, odluka Predsjedništva biće formalno potvrđena, saopšteno je iz FPÖ. 

Na toj sjednici, kako je najavljeno, biće riješena i sva ostala personalna pitanja s ciljem budućnosti FPÖ, a blagovremeno pred parlamentarne izbore biće organizovana vanredna skupština stranke, prenose mediji. 

U saopštenju se najavljuje i da će, ako koalicioni partner u austrijskoj vladi Narodna partija /OVP/ kancelara Sebastiana Kurtza, bude smijenila Herberta Kickla sa mjesta ministra unutrašnjih poslova, svi članovi vlade iz redova slobodaraca podnijeti ostavku. 

Sve odluke u Predsjedništvu, kako se ističe, donesene su jedinstveno, a Stracheu je iskazana zahvalnost za dugogodišnji rad. 

“FPÖ ulazi složno u naredne parlamentarne izbore. Ja ću u okviru svoje nove odgovornosti učiniti sve da ostvarimo dobar rezultat na izborima dosljednim radom FPÖ u interesu naše domovine”, naglasio je Hofer. 

U video poruci, objavljenoj na društvenim mrežama, Hofer je istakao da se riječi koje su pale na video snimcima, na kojima su Štrahe I doskorašnji potpredsjednik FPÖ Johann Gudenus, neoprostive, zbog čega su se oni i povukli, kako bi omogućili dalji rad FPÖ u vladi na dobrobiti zemlje. 

FPÖ je, kako je podsjetio, puno uradila u protekle dvije godine za Austriju, prije svega je jasno ukazala da se ne smije ponoviti 2015. kada je postojala nekontrolisana migracija. 

On je istakao da će učiniti sve da FPÖ ostane snažna partija bilo u vladi ili opoziciji, jer je moguće sa oba nivoa pozitivno uticati na razvoj zemlje.

Razumije nastojanje bh entiteta RS-a da se otcijepi

Hofer je mnogima simpatičniji od Štrahea, piše “Suddeutsche Zeitung”. iako djeluje blago, prijateljski, znao je u javnosti plasirati i uznemirujuće rečenice. Tako je u predsjedničkoj kampanji 2016. najavio da će kao šef države raskinuti sa tradicijom uzdržanosti kako bi aktivnije mijenjao politiku.

– Još ćete se začuditi kada vidite šta je sve moguće – izjavio je tada, a svog protivkandidata, današnjeg predsednika Aleksandra van der Belena (Alexander van der Bellen), nazvao je “zelenim fašističkim diktatorom”.

Hofer je u predizbornoj kampanji 2016. govoreći o nastojanju Republike Srpske ka što većoj samostalnosti rekao da ima razumijevanja. 

– Ako se Bosna i Hercegovina odvojila iz tadašnje Jugoslavije – i to bez odluke naroda -, onda se nastojanja Republike Srpske mogu lakše razumjeti – kazao je on tada.

Mediji navode i da je ovaj 48-godišnjak Štraheov dužnik. On je bio taj koji je Hofera imenovao za zamjenika. Zahvaljujući njemu je došao do funkcije trećeg predsjednika Nacionalnog vijeća (donjeg doma austrijskog parlamenta), kao i položaja ministra saobraćaja u sada već propaloj koalicionoj vladi s Narodnom partijom Austrije (OVP) Sebastijana Kurza (Sebastian). Dakle, Štraheu pripadaju zasluge za Hoferovu političku karijeru.

Mnogi se slažu i da je Štraheov i Hoferov pogled na svijet potpuno isti.

Hofer je godinama bio potpredsjednik Slobodarske partije, a on je taj koji je dao konačnu odluku da se srtranka postavi na krajnje desničarske osnove. U manifest partije vraćena je rečenica, koja je izbrisana za vrijeme pokojnog Jerga Hjdera (Jorg Haider), a prema kojoj se Austrija priklanja “njemačkoj narodnoj, jezičkoj i kulturnoj zajednici”. To znači da FPO smatra Austrijance i Nijemcima – ukoliko imaju “njemačke pretke”.

Hofer je član bratstva, a u njegovoj kancelariji i danas radi bivši neonacista. 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj