ZELENSKI RASPUSTIO UKRAJINSKU SKUPŠTINU, NAJAVIO VANREDNE IZBORE! Zvaničnicima poručio: Ne želim da u vašim kabinetima stoje moje slike, stavite tamo fotografije svoje djece i prije svake odluke ih pogledajte u oči!

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski objavio je da raspušta skupštinu i raspisuje vanredne parlamentarne izbore.

„Raspuštam Vrhovnu radu osmog saziva. Slava Ukrajini!“, rekao je Zelenski u svom obraćanju skupštini i narodu Ukrajine i dodao da raspisuje prijevremene parlamentarne izbore.

Zelenski je takođe pozvao skupštinu da ukine poslanički imunitet i usvoji novi izborni zakon.

Molim vas da usvojite zakon o ukidanju poslaničkog imuniteta, zakon o krivičnoj odgovornosti za ilegalno bogaćenje i dugotrajni izborni zakon. I molim vas da napravite otvorene spiskove“, rekao je Zelenski nakon polaganja zakletve.

On je istakao poslanici za to imaju dva mjeseca.

U kabinetima držite slike svoje djece

Ukrajinski predsjednik takođe je tokom inauguracije rekao da ne želi da u kancelarijama zvaničnika stoje portreti sa njegovim likom.

„Zaista želim da u vašim kabinetima ne stoje moje fotografije, da ne bude mojih portreta, jer predsjednik nije ikona. Predsjednik nije portret. Objesite tamo fotografije svoje djece i prije svake odluke ih pogledajte u oči“, naveo je Zelenski.

Zelenski je na današnjoj svečanoj sjednici parlamenta položio zakletvu ukrajinskom narodu, nakon čega je predsjednik Ustavnog suda objavio da je preuzeo dužnost šefa države.

Naredni izbori za ukrajinski parlament planirani su za oktobar ove godine.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj