SRBIJA UVELA DOŽIVOTNU KAZNU ZATVORA! Promjenu kaznenog zakona potkanulo je brutalno silovanje i ubojstvo 14-godišnje djevojčice

Skupština Srbije usvojila je danas izmjene i dopune Krivičnog zakonika kojima se uvodi doživotna kazna zatvora bez uslovnog otpusta za silovatelje i ubice djece, trudnica i nemoćnih osoba. Taj dio izmjena Krivičnog zakona dio je inicijative Fondacije ‘Tijana Jurić’ koju je potpisima podržalo 160.000 građana.

Glasanje je sa skupštinske galerije pratio osnivač fondacije Igor Jurić koji je fondaciju osnovao i inicijativu pokrenuo nakon svirepog ubistva njegove maloljetne kćerke.

Njegovo prisustvo poslanici su propatili aplauzom.

Glasanju nije prisustvovao dio opozicionih poslanika koji bojkotuje rad parlamenta.

Usvojenim izmjenama Krivičnog zakona ukida se kazna zatvora od 30 do 40 godina i umjesto nje uvodi doživotna kazna za najteža krivična djela.

Ta kazna predviđena je za djela ubistva predstavnika najviših državnih organa, teška djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Srbije, udruživanje radi vršenja krivičnih djela, genocid, zločin protiv čovječnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, terorizma.

Za ta djela predviđeno je da osuđenik na doživotni zatvor može uslovno da se otpusti nakon izdržanih 27 godina zatvora, što nije slučaj sa ubicama i slovateljima djece i trudnica i nemoćnih lica.

Izmjenama zakona su pooštrene kazne za povratnike učinilaca krivičnih djela, za zlostavljanje i mučenje, nasilje u porodici, poresku utaju, ubijanje i zlostavljanje životinja, sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje, napad na službeno lice u trenutku vršenja službene radnje, učestvovanje u grupi koja sprečava službeno lice u vršenju službene radnje i nasilničko ponašanje na sportskim priredbama.

Doživotna kazna zatvora ne može se izreći osobi koja je u vrijeme kada je izvršila krivično djelo imala manje od 21 godine.

Fondacija “Tijana Jurić” 9. novembra 2017. godine Skupštini Srbije podijnela je narodnu inicijativu za izmjene i dopune Krivičnog zakonika, koju je podržalo 158.460 građana Srbije. Tom inicijativom traženo je uvođenje doživotne kazne za silovanje djece, maloletnika ili trudnica sa smrtnim ishodom.

Izmjenama zakona uvodi se i novo krivično djelo napad na advokate, što je bio zahtjev Advokatske komore Srbije.

Skupština je usvojila i izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj