SJEDINJENE DRŽAVE UPUTILE ULTIMATUM TURSKOJ: Ako za dvije sedmice ne odustanete od kupovine S-400, zaboravite na isporuke aviona F35, uvodimo vam sankcije, a moguća je i reakcija NATO-a!

Sjedinjene Američke Države dale su Turskoj dvije sedmice da odustane od kupovine ruskih protivraketnih sistema S-400 u korist američkih sistema “Patriot”. Ovo je saopštila televizija CNBC pozivajući se na dobro informisane izvore.

– Do kraja prve sedmice juna Turska treba da otkaže sporazum sa Rusijom u vrijednosti od nekoliko milijardi dolara i da umjesto toga kupi sisteme za protivraketnu odbranu “Patriot”, koje je u Sjedinjenim Američkim Državama proizvela kompanija “Rejteon”, ili će se suočiti sa isključenjem iz programa F-35 (kompanije) “Lokhid Martin”, gubitkom sto obećanih lovaca F-35, uvođenjem američkih sankcija i mogućom reakcijom NATO-a – saopštila je televizija.

Prema riječima izvora, to je “posljednji prijedlog Stejt depatrmenta”.

Turska je ranije saopštila da neće odustati od planova za kupovinu S-400 i da će prva serija sistema protivvazdušne odbrane ući u zemlju u julu te da se za rukovanje ovim oružjem već obučavaju turski vojnici u Rusiji.

Kremlj osuđuje navodni američki ultimatum Turskoj

Zvanični Kremlj je osudio kao neprihvatljiv navodni američki ultimatum Turskoj da odustane od ugovora o kupnji ruskih sustava protuzračne i protubalističke obrane S-400 te da se umjesto toga odluči za američki proturaketni sustav Patriot.

Moskva je danas odgovorila na izvješće američkog CNBC-a u kojem je rečeno da je Washington dao Ankari dva tjedna da poništi ugovor s Rusima i dogovori kupnju naoružanja od SAD-a ili će se suočiti s ozbiljnim sankcijama.

Na cijelu priču gledamo izrazito negativno. Smatramo da su takvi ultimatumi neprihvatljivi“, kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, podsjetivši na brojne izjave predstavnika turskog državnog vodstva, uključujući i predsjednika Tayyipa Erdogana, da je ugovor o S-400 dovršen i da će biti implementiran.

(Global CIR/Agencije)

  1. […] SJEDINJENE DRŽAVE UPUTILE ULTIMATUM TURSKOJ: Ako za dvije sedmice ne odustanete od kupovine S-400, … […]

Komentiraj