ŽELE PODIJELITI EVROPU! Makron optužio bivšeg Trampovog stratega Stiva Benona i ruske oligarhe za zavjeru s evropskim nacionalistima protiv EU!

Francuski predsjednik Emanuel Makron optužio je danas bivšeg Trampovog stratega Stiva Benona i ruske oligarhe za zavjeru s evropskim nacionalistima kako bi urušili Evropsku uniju.

Francuski predsednik Emanuel Makron optužio je danas bivšeg Trampovog stratega Stiva Benona i ruske oligarhe za zaveru s evropskim nacionalistima kako bi urušili Evropsku uniju.

Makron je u intervjuu za francuske regionalne listove rekao i da Evropljani “ne treba da budu naivni” kada je u pitanju mešanje iz inostranstva uoči nedeljnih izbora za Evropski parlament, prenosi AP.

Francuski predsjednik smatra da “Rusi i neki drugi” finansiraju ekstremne političke partije u Evropi, ali nije izbeo detalje. Upitan da definiše najvećeg neprijatelja Evrope, Makron je rekao da je “neprijatelj Evrope onaj što ne veruje u njenu budućnost. Nacionalisti koji žele da je podele su glavni neprijatelji”.

Makron je istakao i da su ovi izbori najvažniji posle 1979. godine, jer se Unija našla pred velikom opasnošću.

On kaže i da je primetio “gledanje kroz prste” između nacionalista i nekih stranih interesa, čiji je cilj rasformiranje Evrope”, imenujući Stiva Benona, “bliskog američkim strukturama moći”.

Makron je posebno kritikovao Benona koji je prethodnih dana bio u Francuskoj i iznosio pohvale za kampanju liderke krajnje desnice Marin Le Pen, koja se distancirala od Benona u pokušaju da pridobije širi krug birača.

“Ako kao predsednik države dopustim da se raspadne Evropa koja je izgradila mir i donela napredak, biću odgovoran pred istorijom”, ocenio je Makron.

Intervju je poslednji Makronov pokušaj da obezbedi podršku za svoju stranku na izborima za EP, na kojima se očekuje dobar rezultat nacionalista zbog rastuće zabrinutosti oko migracija, navodi agencija..

Makron je u intervjuu za francuske regionalne listove rekao i da Evropljani “ne trebaju biti naivni” kada je u pitanju miješanje iz inostranstva uoči nedjeljnih izbora za Evropski parlament, prenosi AP.

Rusi i neki drugi…

Francuski predsjednik smatra da “Rusi i neki drugi” finansiraju ekstremne političke partije u Evropi, ali nije iznio detalje. Upitan da definiše najvećeg neprijatelja Evrope, Makron je rekao da je “neprijatelj Evrope onaj što ne veruje u njenu budućnost. Nacionalisti koji žele da je podijele su glavni neprijatelji”.

Makron je istakao i da su ovi izbori najvažniji poslije 1979. godine, jer se Unija našla pred velikom opasnošću.

On kaže i da je primijetio “gledanje kroz prste” između nacionalista i nekih stranih interesa, čiji je cilj rasformiranje Evrope”, imenujući Stiva Benona, “bliskog američkim strukturama moći”.

Makron je posebno kritikovao Benona koji je prethodnih dana bio u Francuskoj i iznosio pohvale za kampanju liderke krajnje desnice Marin Le Pen, koja se distancirala od Benona u pokušaju da pridobije širi krug birača.

“Ako kao predsjednik države dopustim da se raspadne Evropa koja je izgradila mir i donijela napredak, bit ću odgovoran pred historijom”, ocijenio je Makron.

Putin sa Merkelovom i Makronom o Iranu

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je sinoć sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom o krizi u Ukrajini.

Oni su razgovarali telefonom, a kako se navodi u saopštenju Kremlja, tema razgovora je bila situacija u Ukrajini nakon izbora Zelenskog za predsjednika, prenosi Itar Tas.

“Razgovarali su o situaciji u Ukrajini, obzirom na propalu politiku administracije Petra Porošenka i promjenu državnog rukovodstva u Ukrajini”, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Putin je tokom razgovora još jednom ponovio da je prioritet sprovođenje zakona o posebnom statusu za određena područja regiona Donjeck i Lugansk.

Očuvati nuklearni sporazum

Putin, Merkel i Makron razgovarali su i o Iranu i složili se da treba da ostanu posvećeni trgovinsko-ekonomskoj saradnji sa tom zemljom.

Oni su se složili i da treba očuvati nuklearni sporazum, ocijenivši da je on ključni faktor za očuvanje međunarodne stabilnosti i bezbjednosti.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj