NAKON BURNE SJEDNICE VSTV-a DONIJETI ZAKLJUČCI! Tegeltija u toku rasprave: Političko-paraobavještajna grupa želi preuzeti kontrolu nad pravosuđem!

Nakon burne rasprave, Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH usvojilo je danas zaključak kojim se traži od svih tužilaštava u BiH da se prijave protiv nosilaca pravosudnih funkcija moraju smatrati prioritetima.

Vijeće također zahtijeva od Ureda disciplinskog tužioca da pažljivo prati poštivanje Etičkog kodeksa u svim njegovim segmentima, a posebno istupe nosilaca pravosudnih funkcija u medijima.

Treći zaključak koji je donijelo Vijeće je da potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić nikada nije izjavila na sjednici VSTV-a da su Goran Nezirović, Branko Perić i Tomislav Ljubić “trećerazredni službenici”.

– Služba za informisanje VSTV-a će na adekvatan način snimati sva obraćanja predsjednika, potpredsjednika i članova VSTV-a medijima – četvrti je zaključak sa današnje sjednice. Svi zaključci su jednoglasno usvojeni.

Činjenica da su zaključci usvojeni jednoglasno ne znači da je sjednica protekla mirno.

Potreba za smaokritikom

Članovi VSTV-a BiH diskutovali su danas o percepciji rada Vijeća kako unutar same pravosudne zajednice, tako i kroz medije.

Goran Nezirović naglasio je da VSTV mora pokazati “duh odmjerenosti i duh samokritičnosti”.

– Mi iz sjednice u sjednicu kao da želimo poslati poruku da smo trećerazredni sastav Vijeća. Ja sam siguran da mi to nismo i ne želimo to biti, ali moramo to i dokazati. Ova institucija je važnija od svih nas pojedinačno, Sačuvajmo ovu instituciju i kredibilitet koji ona još ima i u međunarodnoj zajednici i od pravosudnih faktora – rekao je Nezirović.

Potpredsjednica Vijeća Jadranka Lokmić-Misirača govorila je kolumnama koje sudija Branko Perić objavljuje u medijima. Ona se posebno osvrnula na njegovu posljednju kolumnu.

– Tužit ću ga za ovu kolumnu, a tužila sam ga i prije. Ovo što je on napisao nije kritika, ovo je pljuvanje po ljudima – najavila je Lokmić-Misirača.

Ona je rekla da se u medijima “samo objavljuju ružne stvari i dijelom neistine” u vezi sa radom VSTV-a.

– I kako onda prodrijeti do građana? A takvim tekstovima se pridružuju i neke naše kolege sudije – zaključila je Lokmić-Misirača.

VSTV BiH će naredne sedmice održati novu sjednicu, kada su planirana imenovanja glavnih kantonalnih tužilaca u četiri kantona.

Tegeltija: Političko-paraobavještajna grupa želi preuzeti kontrolu nad pravosuđem

 U nastavku vanredne sjednice VSTV-a predsjednik Vijeća Milan Tegeltija je kazao da postoji “političko-paraobavještajna grupa” koja vrši agresivnu kampanju protiv VSTV-a i njegovih članova. On je naveo da su njihove namjere preuzimanje kontrole nad pravosuđem i procesima u pravosuđu.

Dodao je i da će reći o kome se radi, “ali ne sada”.

– Odomaćio se jedan potpuno intenzivan i agresivan pokušaj diskreditacije koji je konstanta kako prema predsjedniku, tako i prema članovima VSTV-a. Pokušavaju da koriste naša neslaganja sa sjednica koja su demokratska stvar, i koja su čak i poželjna. To se koristi u svrhu našeg zavađanja, pa i personalnog, da bi se reklo jedni su dobri, a drugi nisu dobri. Drago mi je što je Vijeće danas pokazalo svoju jedinstvenost u ovim principijelnim stvarima – kazao je Tegeltija.

Tegeltija je naveo da je pravosudna zajednica pasivna kada je riječ o aktivnostima VSTV-a, a da se onda žale na netransparentnost rada Vijeća.

– Moramo kao Vijeće zbiti redove. Očiti su intenzivni i agresivni napadi na članove ovog Vijeća. Na stranu opravdane kritike, jer ne želim reći da je ovo Vijeće idealno, ni da je pravosuđe idealno. More je tu nepravilnosti i svi smo svjesni da u radu pravosuđa postoji veliki prostor za unapređenje. Dobronamjerne kritike nisu sporne i one su poželjne. Mi zato i radimo ovo što radimo, a da li radimo dovoljno, ne znam. Mislim da radimo onoliko koliko možemo – zaključio je Milan Tegeltija.

Članovi VSTV-a u nastavku vanredne sjednice diskutovat će i o pismu koje je VSTV-u uputio glavni tužilac Tužilaštva TK Tomislav Ljubić.

– Suština dopisa je da se Ljubić referiše na temu današnje sjednice stavljajući sebe u isti kontekst, govoreći da je protiv njega u toku konkursne pricedure za izbor novog glavnog tužioca TK podneseno devet krivičnih prijava zbog različitih stvari – pojasnio je Tegeltija.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj