PO─îELI EUROPSKI IZBORI: Prvi na glasanju Holan─Ĺani i Britanci

Bira─Źka mjesta na izborima za novi saziv Europskog parlamenta otvorena su jutros u Nizozemskoj i Velikoj Britaniji.

Izbori, koji traju ─Źetiri dana, pokazat ─çe kakav je odnos snaga izme─Ĺu prista┼ía dublje integracije i euvroskeptika, koji tra┼że ve─çe ovlasti za svoje nacionalne vlade. 

Pravo glasa ima vi┼íe od 400 milijuna ljudi iz 28 ─Źlanica Europske unije.

Nakon Holandije i Velike Britanije, u Irskoj se glasa u petak, u ─îe┼íkoj dva dana – u petak i subotu, u Latviji, na Malti i u Slova─Źkoj u subotu, a preostale dr┼żave su na izborima u nedjelju.

Ukupno se bira 751 eurozastupnik, s obzirom da Velika Britanija nije napustila EU.

Zastupnici se biraju proporcionalno brojnosti pojedine dr┼żave, tako da manje ─Źlanice kao ┼íto su Malta ili Luksemburg imaju po ┼íest zastupnika, dok najvi┼íe zastupnika u EP-u dolazi iz Njema─Źke (96) i Francuske (74).

Velika Britanija ─çe ponovno imati 73 mjesta u EP-u, sve do zavr┼íetka procesa ratifikacije povla─Źanja iz EU-a.

Druga─Źiji raspored nakon Brexita

Planirano je da se nakon Brexita broj zastupnika u EP-u smanji na 705, pri ─Źemu bi 27 mjesta bilo dodijeljeno drugim ─Źlanicama, odnosno po jedno mjesto za svaku preostalu dr┼żavu.

Preliminarni rezultati bit ─çe poznati u kasnim ve─Źernjim satima u nedjelju, kad se zatvore i posljednja birali┼íta, a novoizabrani eurozastupnici ─çe ve─ç u ponedjeljak po─Źeti razgovore o formiranju parlamentarnih grupa.

Posljednja istra┼żivanja javnog mnijenja pokazaju da bira─Źe pred ove izbore najvi┼íe brinu gospodarstvo, nezaposlenost, imigracija, ekologija, ali i terorizam, unaprje─Ĺenje ljudskih prava, demokracija, socijalna skrb.

Desni i lijevi centar vode po anketama

Prema procjenama analiti─Źara i istra┼żivanju javnog mnijenja u EU, o─Źekuje se da i u novom sazivu EP-a trenutno vode─çe, ali i najstarije snage europskog desnog i lijevog centra i dalje odr┼że parlamentarnu ve─çinu.

Procjene pokazuju su da ─çe trenutno najve─ça Europska pu─Źka stranka – EPP, i pored pada s dosada┼ínjih 217 mjesta, ostati najmnogobrojnija s o─Źekivanih 180 zastupnika.

Za njom dolaze Socijaldemokrati – SD, s o─Źekivanih 149 zastupnika (u odnosu na 188 iz postoje─çeg saziva), Alijansa liberala i demokrata – ALDE, sa 76, i Zeleni, s o─Źekivanih 57 mjesta u novom sazivu EP-a.

O─Źekuje se i da u devetom sazivu EP-a stranke krajnje desnice osvoje znatno vi┼íe mandata.

Istra┼żivanja ukazuju da bi politi─Źka grupacija Europa naroda i sloboda – ENF ovoga puta mogla osvojiti 62 zastupni─Źka mjesta, u odnosu na 37 iz postoje─çeg saziva.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj