CILJ ODVRATITI IRAN OD OPASNIH AKTIVNOSTI: Pentagon potvrdio da razmatra slanje dodatnih snaga na Bliski istok

Šef pentagona Patrick Shanahan u četvrtak je potvrdio da Pentagon razmatra slanje dodatnih američkih vojnika na Bliski istok, kako bi učvrstili zaštitu američkih snaga na tom području, uslijed napetosti s Iranom.

Ono što razmatramo je: postoje li stvari koje možemo napraviti kako bi unaprijedili zaštitu postrojbi na Bliskom istoku”, kazao je ministar obrane Shanahan.

“To može uključivati slanje dodatnih vojnika”, dodao je.

Međutim, Shanahan je u razgovoru s novinarima izvan Pentagona, odbacio izvještaje koji sugeriraju određen broj vojnika koji će biti poslani.

“Kada dođe do promjene, ja ću vam reći”, kazao je.

Sprječavanje sukoba ‘odvraćanjem’

Tenzije između Teherana i Washingtona stalno se zaoštravaju zadnjih tjedana, a američki predsjednik Donald Tramp pooštrio je sankcije kojima namjerava uništiti iransku sposobnost prodaje nafte na globalnom tržištu.

Trampova administracija također upozorava na moguće iranske zavjere protiv SAD-a i saveznika.

Iran odbacuje optužbe.

SAD navodi da potezi imaju za cilj sprječavanje sukoba odvraćanjem Irana i njegovih saveznika od bilo kakve opasne aktivnosti. Iran je pak optužio SAD za vođenje opasne politike koja može dovesti do rata.

Reuters je u srijedu objavio da Pentagon razmatra prijedlog o slanju pet tisuća vojnika, dok su drugi mediji objavili da bi do deset tisuća vojnika moglo biti premješteno na Bliski istok.

“Probudio sam se jutros i pročitao da šaljem deset tisuća vojnika na Bliski istok i onda sam, kasnije, pročitao da je riječ o pet tisuća vojnika”, kazao je Shanahan.

“Ne postoji ni deset tisuća ni pet tisuća”, dodao je.

Rouhani: Nećemo se odreći naših ciljeva

Iranski predsjednik Hassan Rouhani rekao je u četvrtak kako neće popustiti pod američkim pritiskom i da se neće odreći svojih ciljeva čak i ako bude bombardiran pojačavajući rat riječima između SAD-a i Islamske Republike.

“Više od godinu dana nakon uvođenja ovih teških sankcija naš narod nije pokleknuo pod pritiskom unatoč suočavanju s teškoćama u životu”, rekao je Rouhani kako navodi državna novinska agencija IRNA.

Govoreći na obilježavanju iransko-iračkog rata 1980-88 on je dodao: “trebamo otpor tako da naši neprijatelji znaju da ako bombardiraju našu zemlju, i ako naša djeca poginu, budu ranjena ili zarobljena, mi nećemo odbaciti naše ciljeve za neovisnost naše zemlje i naš ponos”.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj