NIŽU SE REAKCIJE NA OSTAVKU UPLAKANE PREMIJERKE: ‘Sada je gotovo nemoguće zaustaviti tvrdi Brexit”

Agencije donose pregled najvažnijih reakcija stranih čelnika i institucija na ostavku britanske premijerke Therese May izmorene beskrajnom zavrzlazom kako provesti Brexit u čemu nije uspjela.

Velika Britanija

Boris Johnson, najizgledniji kandidat za njezina nasljednika na premijerskoj dužnosti, ostavku je popratio izjavom “da je vrijeme za provedbu brexita”. “Hvala na vašim stoičkim uslugama koje su uložili za našu zemlju i Konzervativnu stranku. Sada je vrijeme da poslušamo (vaše) pozive: zbiti redove i provesti brexit”, zatvitao je Johnson, bivši ministar vanjskih poslova.

Europska komisija

“Ništa se ne mijenja za 27-oricu, objavila je Europska komisija. “Poštovat ćemo novog (britanskog) premijera no ništa se neće promijeniti. Naša pozicija je sadržana u sporazumu o razdruživanju i u deklaraciji o budućim odnosima”, objavila je glasnogovornica EK-a Mina Andreeva.

Španjolska

“Gotovo je nemoguće” zaustaviti tvrdi brexit nakon ostavke Therese May, smatra španjolska vlada. “Britanska vlada, britanski parlament jedini su odgovorni za izlazak bez sporazuma i za njegove posljedice”, komentirala je glasnogovornica španjolske vlade.

Francuska

Potrebno je dati “brzo objašnjenje” o brexitu, smatra francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je pozdravio “hrabar rad” premijerke May. Ostavka britanske premijerke “treba (nas) također podsjetiti,  u ovom trenutku važnog izbora, da glasovi kojima se nešto odbacuje, a ne nudi se alternativa, vode u pat poziciju”, rekao je Macron aludirajući na aktualne izbore za Europski parlament.

Njemačka

“Poštujem” ostavku britanske premijerke, rekla je njezina njemačka kolegica, kancelarka Angela Merkel. “Općenito, (kancelarka) želi da njemačka vlada nastavi tijesno surađivati s britanskom vladom (…) a tako će i biti”, rekla je glasnogovornica kancelarke Merkel. Odbila je izjasniti se o posljedicama ostavke na brexit.

Rusija

Mandat britanske premijerke odvijao se u “vrlo složenom razdoblju” za odnose između Velike Britanije i Rusije, ocijenio je Kremlj i dodao da “pozorno” prati situaciju nakon njezine ostavke. “Nažalost, ne mogu se sjetiti nekog doprinosa razvoju bilateralnih odnosa između Rusije i Velike Britanije. Prije bih rekao da se dogodilo suprotno”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Irska

Europska unija neće ponuditi bolji dogovor o brexitu sljedećem britanskom premijeru, kazao je irski ministar vajnskih poslova Simon Coveney a premijer Leo Varadkar ocijenio je da bi izbor novog britanskog premijera mogao voditi novoj “za Irsku vrlo opasnoj” fazi pregovora o brexitu.

(Global CIR/Net/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj