DOKUMENTARAC KOJI JE UZBURKAO DUHOVE U CANNESU! ‘Ice on fire’ – suradnja Di Capria, Conners i Haruna Mehmedinovića!

Dok se priprema svečana gala večer  proglašavanja dobitnika/ce Zlatne palme 72. izdanja Međunarodnog Filmskog Festivala u Cannesu, profesionalci i publika glasno pozdravljaju i hvale ekološki dokumentarac “Ice on Fire”, američke rediteljice Leile Conners,  čiji je narator i producent Leonardo Di Caprio, a direktor fotografije Sarajlija iz Los Angelesa, Harun Mehmedinović.

Sin poznatog bh. književnika Smezedina Mehmedinovića, otisao je u Novi svijet prije dva desetljeca, s uspjehom zavrsio čuvenu UCLA-u i Američki institut za Film.

Fotografijom se počeo baviti slučajno, putujući Amerikom, a 2007. godine je režirao dugometražni film “U Ime Sina”, pokazavši ga najprije na poznatom festivalu u Telluride, a zatim na mnoštvu drugih, značajnih smotri svjetske sedme umjetnosti.

Piše: Džana Mujadžić

 Dobio je i 30 međunarodnih nagrada i mjesto profesora filma i fotografije na Northern Arizona University.

Harun Mehmedinovic je napisao i knjige “Seance” u  suradnji sa poznatim književnikom, također Sarajlijom iz Chicaga, Aleksandrom Hamonom  2013. Godine, a dva ljeta kasnije tiskana je “Persona” te  2017. godine “Skyglow”.

Redovito sarađuje sa New York Timesom, Wired Magazineom, Timeom, Sierra Club Magazinom, Forbesom, NPR, Los Angeles Timesom, La Weekley, Vice, Washinghton Postom te Vogue Italia.

Snimio je brojne koncerte grupe The Rolling Stones – Zip Code Tour, Desert Trip, a surađivao je između ostalih i sa Paulom Simonom, Rogerom Watersom i grupom Cosmic Gate

“Ice on Fire” čiji je Mehmedinovic i ko- producent, uzburkao je kanske duhove skretanjem pažnje na klimatske promjene, ali i progresivnim prijedlozima za zaustavljanje  zagađivanja okoliša.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj