SEDAM DANA NAKON ŠTO MAY PODNESE OSTAVKU! Počinje trka za mjesto premijera i lidera Konzervativne stranke!

Nakon objave premijerke Velike Britanije Therese May da će podnijeti ostavku, ostrvski mediji spekulišu ko bi mogao da je naslijedi na čelu Konzervativne stranke i na mjestu premijera. Proces izbora novog lidera Konzervativne partije trebalo bi da počne nedjelju dana nakon što May podnese ostavku.

Theresa May je, objavljujući odluku o ostavci, rekla da je dala sve od sebe da postupa u skladu sa ishodom referenduma iz 2016. godine, na kojem su britanski građani glasali za izlazak iz EU. 

“Zauvijek će mi ostati duboko žaljenje što nisam bila u stanju da sprovedem Brexit. Moj nasljednik će tražiti put koji poštuje rezultat referenduma”, rekla je Theresa May.

Partijski zvaničnici očekuju da novi lider bude izabran tek u julu. Dok se to ne okonča, Theresa May će ostati na mjestu premijerke.

“Odlazi tako da niko nije zadovoljan. Niti su zadovoljni oni u njenoj partiji, koji su tražili tvrdi Brexit, ni oni iz opozicije koji su se zalagali za mekani izlazak. I na kraju, svi su uvijek glasali protiv nje, a nikad u korist njenih prijedloga, i nikada u korist bilo čega drugog”, navodi Tony Travers, profesor Londonske škole ekonomije. 

Za sada su četiri kandidata izrazila namjeru da uđu u trku za premijera: aktuelni ministar spoljnih poslova Jeremy Hunt, ministar za međunarodni razvoj Rory Stewart, bivša ministrica rada Ester McVey i bivši ministar spoljnih poslova Boris Johnson, inače zagovornik “tvrdog” Brexita.

“Ne želim Brexit bez sporazuma. U parlamentu postoji većina koja se već izrazila protiv Brexita bez dogovora. Dogovor koji će osigurati da možemo izaći i organizovano ispoštovati rezultat referenduma”, kaže ministar zdravlja Matt Hancock.

Britanci uglavnom nisu ožalošćeni zbog odlaska premijerke, ali ne vjeruju ni da će novi lider imati brzo rješenje Brexita.

“Morala je da ide, zar ne? Da, morala je. Ona nije poslovna žena. Ona nikada nije vodila posao, tako da nije znala kako da dođe do sporazuma”, smatra žitelj Peckhama Joe Marengi.

Od stranih državnika, May je najbolji utisak ostavila na predsjednika SAD.

“Osjećam se loše zbog Therese. Jako je volim. Ona je divna žena”, rekao je predsjednik SAD Donald Trump.

Iz Evrope, zaokupljene svojim izborima za parlament, stiže poruka da se od Londona očekuje brzo razrješenje Brexita. Francuski predsjednik Emmanuel Macron, uz čestitke May na hrabrom držanju, poručuje da je Evropska komisija odbacila svaku mogućnost promjene politike prema Britaniji.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj