THACI U NA SKUPU ALBANIJI: U bliskoj budućnosti živjet ćemo u zajedničkoj državi Kosovo-Albanija

Kosovo i Albanija živjet će u jednoj državi, bez granica, izjavio je u subotu u Albaniji kosovski predsjednik Hashim Thaci.

U bliskoj budućnosti živjet ćemo zajedno, u jednoj zajedničkoj državi Kosovo-Albanija, prenosi Hina Thacijevu izjavu koju je dao prilikom posjete mjestu Hasa u Albaniji.

Dodao je kako će se Kosovu priključiti i općine Preševo, Bujanovac i Medveđa s juga Srbije, većinski naseljene Albancima.

– Budite sigurni da je veoma lako ostvarenje sna da imamo jedan prostor bez granica između Kosova i Albanije, rekao je Thaci, navodeći kako će to biti lakše “nego što je bio izazov udaljiti Srbiju s Kosova”.

– I to će se dogoditi, citira prištinski portal Kosovapress Thacija, koji je ustvrdio da zbog tog pridruživanja Kosovo neće izgubiti “ni milimetar” svoj sadašnjeg teritorija.

Dok od kosovskog predsjednika stižu najave o kosovsko-albanskom ujedinjenju, a od premijera Ramusha Haradinaja poruke da pristojbe na robu neće biti ukinute i da se od Srbije očekuje izravno priznanje kosovske neovisnosti, Beograd kategorički uzvraća da je nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa moguć tek kada Priština odustane od jednostranih carinskih mjera.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je poslije sastanka s predstavnicima kosovskih Srba u petak u Beogradu da srpska strana priprema “oštre protumjere”, ali će s primjenom pričekati do sastanka u Parizu 1. jula, koji su dvjema stranama poslije nedavnog summita u Berlinu zakazali njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski šef države Emmanuel Macron.

U Skupštini Srbije za 27. i 28. maj zakazana je sjednica posvećena Kosovu, a za tu je sjednicu zastupnicima najavljeno detaljno izvješće o dosadašnjem toku pregovora i postignutim sporazumima s Prištinom.

Zastupnicima će se, kako je najavljeno, obratiti predsjednik i premijerka Srbije, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić, te direktor Ureda za Kosovo i Metohiju vlade Srbije Marko Đurić.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj