IZLOŽBA U GRENOBLEU POD NAZIVOM ‘NSK DRŽAVA SARAJEVO’: Priča o opstanku, otporu i ljudskoj izdržljivosti…

Pod pokroviteljstvom Muzeja Historije Bosne i Hercegovine, u Grenobleu se trenutno održava jedinstvena izložba , pod nazivom ‘NSK Država Sarajevo’.

Priča o opstanku, otporu i ljudskoj izdržljivosti…

– U ovoj klaonici ste mogli postati zombiji- rekao je Petar Mlakar Sarajlijama za vrijeme otvaranja izlozbe Drzava NSK, u opsjednutom gradu.  Na ovakav naćin Maison de l’International /Kuca mađunarodnosti/, predstavlja grad čiji su stanovnici i pod svakodnevnom paljbom, izloženi neopisivoj oskudici i životno ugroženi, išli na izložbe, koncerte, performase koji su se održavali na neobičnim mjestima, poput ulaznih holova javnih prostora.

Piše: Džana Mujadžić

Za vrijeme zadnjeg sukoba u jugoistočnoj Europi, ističu Francuzi, umjetnost im je bila mnogo više od sredstva komuniciranja – pojačavalaje duh stanovnika, navodila na osobno izražavanje dozvolivši im izdržati i sačuvati jedinstvo, ispoljavanjem zajedničkog otpora.

Događaj koji je donio nadu, ostvarivši utisak “normalnosti”, svakako je bio i NSK Država u Sarajevu, odnosno Neue Slowenische Kunst, koncert slovenske rock  grupe “Laibach”, oformljene 1980 godine.

Pripreme su podrazumijevale i pronalazak najboljih metoda za dovod električne enrgije, što je bio poseban podvig, dugi redovi u kojima su građani čekali pasosše NSK, za mnoge prve nakon “crvenog” jugoslavenskog, bili su potvrda  ogromnog zanimanja i interesa za koncert. Pokrajni ulazi Narodnog Pozorista bili su zakrčeni osobama bez ulaznica. Kada su se svi smjestili, održan je koncert na razini onih, sa turneje NATO-a.

Više od dva desetljećca nakon “historijske svečanosti”, postavka dva partera,  Maison de l’International i Historijskog Muzeja BiH, priča neponovljivu i jedinstvenu priču kulture i umjetnosti iz doba blokade, počevši od događaja, koji kronoloski, zavrsšava izvanredno stanje.

Dešavanja su zabilježena aparatom Zorana Kaliniža i svjedočenjima građana. Izložba pokazuje moć i zasluge umjetnosti, čije je izražavanje poslužilo sarajevskom muzeju, evocirati i približiti prošlost prijestolnice BiH.

Najstrašnija i najduža opsada moderne historije

U okviru opusa “Grenoble živi Europu”/Grenoble vit l’Europe/, Kuća međunarodnosti u partnerstvu sa Historijskim muzejom BiH, naglašava kako se između 1992 i 1996 godine, u središtu Starog kontinenta, pred očima svijeta, odvijala najstrašnija i najduža opsada nekog grada na planeti.

Grad-mučenik u kojem je nasilnost bjesnila zbog nacionalizma, koji je i uzročio raspad Jugoslavije, predstavio se na drugačiji način, prvi put na zapadu Europe. Projiciran je i dokumentarac “Sarajevo : State in Time”, u dvorani Juliet Berto, uz učešće reditelja Benjamina Junga i Théa Meurisse. Dosao je i ‘šef’ grupe “Laibach”, Ivan Novak. Film je evocirao sjećanja oko organiziranja koncerta, u napadnutoj i razrušenoj bh. prijestolnici.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj