JOŠ JEDAN SHOW U REŽIJI DVOJCA KONAKOVIĆ-KOJOVIĆ! Sramotno divljanje članice Naše stranke u sarajevskoj Ferhadiji na obilježavanju godišnjice masakra

U kakvoj se agoniji i moralnoj žabokrečini nalazi aktuelna kantonalna većina u Sarajevu najbolje svjedoči današnji događaj u sarajevskoj ulici Ferhadija, gdje je jedna od članica Naše stranke onemogućila dostojanstveno obilježavanje godišnjice masakra.

Polaganjem cvijeća na mjesto zločina u ulici Ferhadija danas je obilježena 27. godišnjica stradanja 26 civila, koji su, čekajući u redu za hljeb, likvidirani od minobacačke granate bačene s položaja VRS-a. Nakon intoniranja himne, okupljeni predstavnici vlasti, porodice žrtava, preživjeli i brojni građani odali su počast poginulim sugrađanima ni ne sluteći da će cijeli događaj biti oskrnavljen divljanjem članice Naše stranke.

Incident u Ferhadiji

Nešto što je trebalo proći dostojanstveno i u miru, pretvorilo se u incident, odnosno verbalni obračun između Udruženja civilnih žrtava rata i Unije žrtava rata.

Naime, predstavnici novoformiranog Udruženja civilnih žrtava rata KS-a nisu dozvolili obraćanje predsjednice Unije civilnih žrtava rata KS-a Senide Karović tokom obilježavanja, optuživši rukovodstvo ove Unije za brojne manipulacije i malverzacije.

– U Uniji civilnih žrtava rata na čelu sa Senidom Karović na čelu i Muzaferom Teskeredžićem vidjela sam brojne nepravilnosti. Oni manipulišu ovom populacijom i gledaju samo svoje interese. Samo su njih dvoje bitni, niko drugi. Dvadesetsedam godina su na vlasti i šta su uradili za te godine? Mi smo izašli iz Unije prije godinu i po i do sada smo uradili dosta toga. Zaposlili smo 25 ljudi, podijelili 200 ruksaka, humanitarne pomoći. A oni nisu ništa. Zato smo izašli iz Unije jer nismo htjeli da sjedimo u prostorijama gdje su upraljane ruke, kazala je Senita Imamović, predsjednica federalnog i kantonalnog Udruženja civilnih žrtava rata.

Međutim, predsjednica Unije Senida Karović kazala je da nisu tačne tvrdnje ljudi iz novoosnovanog Udruženja.

– Da je tako kako oni pričaju, davno bi reagovali nadležni organi. Od prošle godine to govore, tu nema ničega. Ja neću da pričam o drugom udruženju, ima neko ko će se baviti tim poslom, prokomentarisala je Karović.

Kontrola preduzeća, institucija pa i udruženja

Ima dosta indicija kako je beskrupulozna politika upravljanja grantovima i sredstvima iz kantonalnog budžeta uzrokom brojnih svađa i novih sukoba među najranjivijom populacijom, koja bi trebala biti pošteđena politikanstva.

Da kantonalna vlast pokušava ostvariti punu kontrolu ne samo nad javnim preduzećima i institucijama, već i nad udruženjam koje okupljaju ciljane grupe građana, najbolje svjedoči današnji slučaj budući da je Senita Imamović, jedna od vinovnica incidenta, ustvari članica Naše stranke, odnosno učestvovala je kao njen kandidat na proteklim općim izborima.

Međutim, nijedan član kantonalne koalicije ne može biti pošteđen odgovornosti zbog incidenta koji je zasjenio stvarnu intenciju okupljenih, da se na dostojanstven način prisjetimo žrtava jednog od mnogih sarajevskih stratišta.

SDA osuđuje incident na obilježavanju godišnjice stradanja građana u Ferhadiji

Stranka demokratske akcije (SDA) najoštrije osuđuje današnji incident na obilježavanju godišnjice stradanja Sarajlija u Ferhadiji. Sramotno narušavanje dostojanstvenog sjećanja na žrtve opsade nema nikakvog opravdanja, saopćeno je iz Kantonalnog odbora te stranke.

SDA smatra da je organizator obilježavanja, odnosno Vlada Kantona Sarajevo, morala osigurati da sve protekne, kao i ranijih godina, mirno i dostojanstveno, u duhu sjećanja na žrtve jednog od najgorih ratnih zločina.

– Uznemirujuće scene koje po svemu sudeći imaju i političke konotacije, obzirom da je jedan od aktera incidenta bila kandidatkinja Naše stranke na proteklim izborima, a riječ je o vladajućoj stranci u Kantonu Sarajevo, duboko su povrijedile sve iskrene patriote i građane Bosne i Hercegovine.

Ako se iza svega krije sraman pokušaj politizacije, zavađanja žrtava i sakupljanja poena, a bojimo se da je to tako, onda je to granica preko koje do sada niti jedan politički subjekt u Kanton Sarajevo nije prešao. Takav odnos prema žrtvama, prema Sarajevu i državi je nedopustiv i nezabilježen u historiji – citat je iz saopćenja.

Aboliranje agresora

Zahvaljujući ovakvim i sličnim incidentima i insceniranim svađama u javnost u prvi plan ne dospijevaju one ključne informcije o zločinu i može se slobodno kazati, kako se na taj način u medijskom prostoru, ustvari, abolira agresor i ratni zločinci VRS-a.

Ako se ne dopušta obraćanje predstavnika žrtava, onda se trebamo dobro zapitati da li je nekome cilj da se uguši istina koja bi bila izrečena.

U svakom slučaju, iz dana u dan, aktuelna kantonalna Vlada dokazuje koliko je nesposobna organizirati čak i dostojanstveno obilježavanje godišnjica zločina na sarajevskim ulicama, a kakve će tek štete napraviti ukoliko joj se dopusti da ‘izgura’ jedan cijeli mandat.

Ostaje nada da će koalicije na državnom i federalnom nivou dovesti i do prekomponovanja koalicije na nivou KS.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj