DOK SE DEŠAVA DRAMA NA KOSOVU, SNSD BLOKIRA RAD PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BiH! Nije održana sjednica Zajedničkog kolegija oba doma PSBiH!

Sjednica Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koja je bila zakazana za danas, nije ni počela jer dnevni red nisu prihvatili predstavnici SNSD-a Nikola Špirić i Nebojša Radmanović – kazao je novinarima predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović.

– Njihov razlog je stari. Oni smatraju dok se ne formira novo Vijeće ministara BiH da ne može raditi niti zakonodavno tijelo, tako da su oni do sada zaustavili formiranje komisija unutar oba doma, a na ovaj način se zaustavlja i rad Kolegija – kazao je Izetbegović.

Imali smo, dodao je on, i ranije situacije u kojima nije bilo formirano Vijeće ministara niti entitetske vlade, i ta stanja su znala trajati više od godinu dana, ali se nije desilo da se zaustavlja rad Parlamentarne skupštine BiH.

Napomenu je da Parlamentarna skupština porezne obveznike košta svakog radnog dana oko 63 hiljade KM.

– To su direktne štete, vidljive, koje se mogu iskazati brojevima, a one štete koje nanosimo neradom u PSBiH su daleko veće za ugled zemlje, a i konkretne interese, jer u ovom času stotine zakona, odluka, sporazuma, finansijskih sporazuma čekaju na usvajanje, odnosno na formiranje komisija – istaknuo je Izetbegović.

Imamo, kaže on, „taj čvor koji je vezan za dostavljanje prvog godišnjeg plana u okviru MAP-a“.

– Mislim da se tu da naći rješenje, jer dostavljanje nacionalnih planova ne znači članstvo BiH u NATO-u i mi smo spremni politički zauzeti takav stav, potvrditi ga. Tako da očekujemo od SNSD-a, odnosno njihovog lidera, da se i on tu potrudi i da zajedno s nama iznađe konačno rješenje, da se ova stvar pokrene iz mrtvog ugla – kazao je Izetbegović.

Na novinarsko pitanje da li bi eventualno rješenje mogli biti vanredni izbori, Izetbegović je odgovorio da „mogućnost vanrednih izbora, hvala Bogu, ne postoji, jer da postoji imali biste ih svako šest mjeseci“.

– Na ovaj način smo ipak prisiljeni da nađemo neko rješenje, da oni koje je narod odabrao iznađu kompromis i da iznađu rješenja i da pokrenu zemlju iz ove situacije – smatra Izetbegović.

OHR mora donijeti određene odluke

Kaže kako misli da bi OHR, odnosno PIC, trebao da donese neke odluke, neka tumačenja, „jer primati visoku plaću, a neradom ubijati zemlju, zaustavljati državu je neprihvatljiva stvar i sigurno protivzakonita“.

– Primati plaće, a ne htjeti formirati komisije, ne htjeti raditi za državu i za građane, mislim da je to nečasna stvar – kazao je Izetbegović.

Upitan u vezi s neimenovanjem Parlamentarne delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, Izetbegović je odgovorio kako misli da još uvijek postoji mogućnost da se to uradi do 24. juna, kada je rok, „ako uspijemo riješiti taj čvor koji je vezan za slanje prvoga nacionalnog plana“.

– Imali smo tu sada jedna razgovor i očekuje se od sviju da naprave neki kompromis. Kada je u pitanju Ustav BiH i vladavina zakona, kompromis se ne može napraviti. Mi očekujemo da mandatar novog saziva Vijeća ministara BiH, koji će doći iz SNSD-a, to jasno potvrdi – kada je u pitanju Ustav BiH i vladavina zakona, odnosno svih zakona, svih odluka strateških koje je donijelo Predsjedništvo BiH i PSBiH, da se oni imaju poštovati – istaknu je Izetbegović.

Kaže da je stavove koje je iznio novinarima, kazao i svojim kolegama u Zajedničkom kolegiju.

– Razgovarali smo o detaljima na kojima je sve zapelo, dakle slanje prvog AMP-a u Brisel. Tražili smo načina da se ta stvar desi. Po meni, kompromis je unutar toga da se kaže da AMP nije članstvo u NATO-u. Ako treba i unutar samog AMP-a neke stvari drugačije definisati mi smo otvoreni za to, jer u sadašnjem materijalu stoji da u BiH postoji opšti konsenzus kada je u pitanju kretanje BiH ka NATO-u, što nije tačno. Imamo otpor NSRS – kazao je Izetbegović.

Dodao je kako treba razgovarati, te da misli da će se ovih dana vidjeti predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović, SNSD-a Milorad Dodik i on.

Na novinarsko pitanje kakva su očekivanja kada je u pitanju mišljenje Evropske komisije, Izetbegović je kazao da nisu velika očekivanja.

– Možda ipak neki uslovljeni status, da se BiH da status s dosta uslovljavanja. To bi bilo maksimalno što možemo očekivati – smatra Izetbegović.

Na današnjoj sjednici su trebali biti razmatrani kriteriji za izbor članova zajedničkih komisija oba doma kao i članova stalnih delegacija Parlamentarne skupštine BiH.

Jedna od predviđenih tačaka dnevnog reda bila je i razmatranje dopisa Ministarstva vanjskih poslova BiH u vezi s imenovanjem Parlamentarne delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Članovi Zajedničkog kolegija trebali su razmatrati i dopis šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Brucea Bertona u vezi s formiranjem Interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona i Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Sjednici su  prisustvovali: predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović (SDA) i dva zamjenika predsjedavajućeg Dragan Čović (HDZ BiH) i Nikola Špirić (SNSD) kao i predsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto (HDZ BiH) i dva zamjenika  predsjedavajuće  Denis Zvizdić (SDA) i Nebojša Radmanović (SNSD).

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj