MACRON PREDSTAVIO TRI PRIORITETA ZA RAZVOJ EU: Odgovoriti na klimatske promjene, ulagati u inovacije i umjetnu inteligenciju te zaštititi granice i osigurati odbranu Europe!

U Bruxellesu, sa šefovima država i vlada Europske unije, francuski predsjednik Emmanuel Macron planira predstaviti svoju viziju priroriteta za razvoj EU nakon održanih izbora za EU parlament.

-Suočavamo se s novom fazom europske avanture. Postoji potreba da se izgradi nešto drugo, novi projekt koji odražava ono što su građani europskih zemalja odabrali. Nova snaga napretka koju gradimo imat će odgovornost- istakao je Macron.

Prvi prioritet je odgovoriti na klimatske izvanredne situacije. To je vrlo snažna poruka ovih izbora u Francuskoj i cijeloj Europi.

Drugi prioritet je ponovno izgraditi model rasta i napretka za naše narode. To znači ulagati u inovacije, umjetnu inteligenciju, nove tehnologije, nastaviti raditi na stvaranju radnih mjesta i razvijati društvene minimume.

Treći prioritet je Europa koja više štiti. Nadam se da ćemo u sljedećih pet godina, u smislu migracija, zaštite naših granica, odbrane, moći provoditi ambiciozne projekte-zaključio je Macron.

Sastanak sa Merkelovom

Zastupnici izabrani na Macronovoj listi, njih 21, znatno su pojačali zastupnički klub europskih liberala, koji su treća stranka po snazi u Europskom parlamentu sa 109 zastupnika. Prije početka neformalne večere, čelnici zemalja članica održavaju niz bilateralnih sastanaka.

Macron će razgovarati s kancelarkom Merkel i s čelnicima četiriju zemalja Višegradske skupine.

U utorak ujutro u Europskom parlamentu sastali su se čelnici političkih skupina. Većina se suglasila oko podrške konceptu “spitzenkandidta”, ali ne i liberali.

Vodeći kandidat EPP-a Manfred Weber izjavio je nakon sastanka u Europskom parlamentu da je njegova stranka spremna na kompromise u pogledu imenovanja predsjednika Komisije. “EPP je spreman na sve potrebne kompromise”, rekao je Weber.

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj