NEĆE DOBITI LIČNO OSIGURANJE! Odgovoreno na zahtjev Tegeltije DKPT-u: Nemamo saznanja o ugroženosti predsjednika VSTV-a

Sigurnost Milana Tegeltije nije ugrožena, potvrđeno je medijima iz više policijskih izvora, zbog čega predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) neće dobiti lično osiguranje.

Predsjednik VSTV Milan Tegeltija zatražio je od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPT) lično osiguranje tokom boravka u Sarajevu, nakon što su za srijedu najavljeni protesti građana ispred zgrade Suda BiH, gdje je smješteno i Tužilaštvo BiH i VSTV.

Na osnovu podataka koje je Direkcija prikupila iz više sigurnosnih agencija procjenjeno je da sigurnost Tegeltije nije ugrožena. Konkretne podatke u Tegeltijinoj eventualnoj ugroženosti nisu imali MUP Tuzlanskog kantona, MUP Bosansko-podrinjskog kantona, Agencija za istrage i zaštitu (SIPA), te Policija Brčko Distrikta.

Direkcija prema zakonu nije nadležna niti ovlaštena da uspostavi neposredno fizičko osiguranje. 

– Shodno navedenom, Direkcija je istog dana zatražila od svih policijskih agencija u BiH hitnu dostavu konkretnih podataka i informacija o Vašoj eventualnoj ugroženosti te smo do sada zaprimili odgovore SIPA-e, MUP-a TK, MUP-a BPK i Policije Distrikta Brčko u kojima se navode da ne raspolažu informacijama o ugroženosti Vaše sigurnosti – navodi se u odgovoru upućenom Tegeltiji. 

Također, istakli su da Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH trenutno “ne raspolaže konkretnim informacijama o ugroženosti sigurnosti Milana Tegeltije te, s obzirom na to da Direkcija nema zakonsku nadležnost, potrebno je da se, u slučaju novih saznanja o prijetnjama Vašoj sigurnosti, obrati nadležnim policijskim upravama”.

Korupcijska afera

Žurnal je ranije objavio skandal o umiješanosti predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Milana Tegeltije u korupcijsku aferu, u kojoj je trebao utjecati na tadašnju glavnu tužiteljicu Kantona Sarajevo Dalidu Burzić da ubrza jedan krivični predmet, dok je Marko Pandža, inspektor Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) za tu uslugu Tegeltije od privrednika iz Velike Kladuše uzeo 2.000 KM, napominjući da će tim novcem „potkovati“ Tegeltiju.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić pozvao je građane da se okupe pred Sudom i Tužilaštvom Bosne i Hercegovine u Sarajevu, kao odgovor na korupcijsku aferu koja potresa pravosuđe u zemlji.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj