NETANYAHU NE USPIJEVA SASTAVITI VLADU! Izrael korak bliže novim izborima, parlament pred raspuštanjem!

Izrael je korak bliže novim izborima, nakon što je parlament danas dao preliminarno odobrenje na zahtjev za raspuštanje, dok su napori Benjamina Netanyahua da formira vladu i dalje u ćorsokaku, javlja Fena.

Parlament ipak mora da sačeka konačno glasanje kako bi bio raspušten i kako bi bio određen datum izbora, prenosi Reuters.

Glasanje najvjerovatnije neće biti održano prije srijede, kada ističe rok u kojem premijer treba da objavi da je vladajućoj koaliciji prestaje mandat.

Posljednji izbori u Izraelu održani su u aprilu.

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin odobrio je nedavno Netanyahuu dodatno vrijeme za formiranje nove vlade, što je značilo da koalicija treba biti sastavljena do 29. svibnja.

Dodatno vrijeme za sastavljanje vlade

Predsjednik je Netanyahuu dao četiri tjedna za formiranje nove vlade, nakon što su ga, poslije parlamentarnih izbora prošlog mjeseca, zastupnici predložili za premijera.

Prema Temeljnom zakonu Izraela (izraelski Ustav), kandidatu za poziciju premijera daje se rok od 28 dana da formira novu vladu, s tim da predsjednik rok može produžiti za dodatni period ne duži od 14 dana.

Ako Netanyahu uspije u sastavljanju vlade, započet će rekordni peti mandat i nadmašiti Davida Ben-Guriona, utemeljitelja Izraela, prema vremenu provedenom na premijerskom položaju.

Netanyahu je pregovarao s gotovo svim desnim, nacionalističkim i vjerskim strankama koje čine njegovu vladu na odlasku.

Nijedna stranka u Izraelu nikad nije dobila apsolutnu većinu u Knessetu, koji broji 120 mjesta, te su koalicijski pregovori uobičajeni.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj