VUČIĆ NAREDIO PUNU GOTOVOST VOJSKE! Specijalne jedinice kosovske policije uhapsile 13 Srba, pripadnika Kosovske policijske službe na sjeveru Kosova

Specijalne jedinice kosovske policije – ROSU uhapsile su 13 Srba, pripadnika Kosovske policijske službe, na sjeveru Kosova.

Iz policije navode da je u općini Zubin Potok u mjestu Zupče došlo do manjeg sukoba policije i okupljenih Srba, koji su pokušali da prepriječe put jedinici koja je krenula u akciju hapšenja jednog osumnjičenog te da je povrijeđen jedan pripadnik Kosovske policijske službe.

Barikada koju su Srbi postavili u selu Zupče je probijena. Iz policije apeliraju na građane da ostanu mirni, jer je akcija, kako tvrde, usmjerena isključivo protiv lica koja su umiješana u kriminalne radnje.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je jutros u ime predsjednika Srbije Aleksandra Vučića razgovarao s više međunarodnih predstavnika i prenio im poruku da će Srbija reagirati ako se odmah ne zaustavi akcija Prištine. Ovo je najdirektnija prijetnja miru i kršenje svih sporazuma i dogovora, rekao je Đurić.

Vučić naredio punu borbenu gotovost vojske

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zapovjedio je u utorak stanje pune borbene pripravnosti vojnih postrojbi, nakon što su Specijalne jedinice Kosovske policije rano jutros ušle na sjever Kosova i uhapsile 13 osoba.

Svoje specijalne postrojbe je u stanje pune pripravnosti stavio u MUP Srbije.

Operacija kosovske policije, kako navodi Kosovapress, počela je oko pet sati, a u općinama na sjeveru oglasile su se sirene.

Direktor Ureda za Kosovo i Metohiju vlade Srbije Marko Đurić rekao je za RTS da su jedinice ROSU-a, “jutros oko šest sati, naoružane do zuba, upale na sjever Kosova s ciljem da zastraše i izazovu paniku”, prenosi Hina.

Akcija kosovske policije na sjeveru uslijedila je nepuna 24 sata nakon što je u Skupštini Srbije započela rasprava o Kosovu, u kojoj je srbijanski predsjednik u dvoipolsatnom govoru poručio kako je došlo vrijeme izbora “između slatkih laži i gorke istine” o Kosovu i upozorio da će Srbija izgubiti sve ako ne postigne kompromis s Albancima.

Sjednica je prekinuta u ponedjeljak oko 22 sata, a nastavak je najavljen za danas u 10 sati.

Hitna sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost Srbije

U toku je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost Srbije, javlja RTS i dodaje da je predsjednik Vučić upozorio predstavnike Evropske unije da će Srbija reagovati ako se ROSU ne povuče sa sjevera Kosova, javlja Onasa.

RTS navodi i da su primijećeni pokreti Vojske Srbije i policije ka Kosovu.

KFOR: Policijska akcija nije uperena protiv Srba već osoba optuženih za korupciju

Akcija kosovske policije odvija se po nalogu Tužiteljstva na cijelom Kosovu, ne samo na sjeveru, i nije usmjerena protiv Srba, nego protiv osoba optuženih za korupciju i kriminal, rekao je Tanjugu glasnogovornik KFOR-a Vincenzo Grasso, prenosi Fena.

“Mi za sada pratimo situaciju, u kontaktu smo a vlastima u Prištini, ali otvorene su nam i komunikacije sa Srbijom”, kazao je Grasso.

Prema njegovim riječima, u pitanju je policijska akcija, kakve su se događale i u prošlosti, tako da KFOR “samo prati situaciju”.

Kosovski premijer Ramush Haradinaj također je kazao kako je policijska akcija usmjerena isključivo prema pojedincima i protiv organiziranog kriminal.

“Kao premijer zemlje izjavljujem da je riječ o provođenju zakona i ništa drugo. Pozivam Srbe na sjeveru da sačuvaju prisebnost i poštuju zakon”, rekao je Haradinaj, javlja RTK.

Dodao je kako je akcija usmjerena prema pojedincima koji su obuhvaćeni organiziranim kriminalom i da se provodi na području čitavog Kosova.

Po njegovim riječima, neki od pojedinaca koji su obuhvaćeni ovim djelima su carinski i policijski dužnosnici, ali ima i običnih građana.

U isto vrijeme kosovska policija priopćila je kako policijska akcija nema nikakve veze s ubojstvima bivšeg kosovskog policajca Envera Zymerija i Olivera Ivanovića, kako je navedeno u nekim medijima.

U priopćenju se podsjeća kako je policijskoj akciji prethodila jednomjesečna istraga PIK-a i PK-a, predvođena Specijalnim tužiteljstvom Kosova, što je rezultiralo osnovanom sumnjom da su neki policijski službenici i neki građani sudjelovali u kriminalnoj aktivnosti ‘sudjelovanje ili organizacija kriminalne grupe’ i drugim kaznenim djelima.

Dosad su uhićeni neki policajci i građani, a među zaplijenjenim dokazima je i oružje.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj