AFERA ‘TEGELTIJA’: SIPA suspendovala inspektora Pandžu

Službenik Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Marko Pandža, koji je navodno učestvovao u koruptivnim radnjama, privremeno je suspendovan, potvrđeno je za BHRT.

Odlukom direktora SIPA-e Perice Stanića, Pandža je suspendovan do okončanja disciplinskog postupka.

Podsjetimo, nedavno je online portal “Žurnal” objavio navode o mogućim koruptivnim radnjama u koje je, osim Pandže, upleten i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija.

Na snimku koji je objavio “Žurnal”, a koji je, kako piše, snimljen 23. novembra prošle godine, vidi se da inspektor SIPA-e Marko Pandža sjedi u društvu s biznismenom iz Velike Kladuše Nerminom Aleševićem. Ovom susretu pridružuje se i predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija.

Prema pisanju “Žurnala”, navodno je Pandža uzeo dvije hiljade maraka od Aleševića kako bi kod tadašnje glavne tužiteljke Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalide Burzić ubrzao njegov predmet.

Predsjednik VSTS-a demantuje sve navode o umiješanosti u koruptivne radnje.

On je za BHRT rekao da snimak potvrđuje u cijelosti navode iz njegovog demantija.

U međuvremenu je Nermin Alešević zatražio od Tužilaštva Bоsne i Hercegovine status zaštićenog svjedoka u predmetu koji je Tužilaštvo formiralo nakon objave videosnimka, koji dovodi u sumnju je li ponuđeni mito završio u rukama predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) Milana Tegeltije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj