FRANCUSKI NAUČNICI TVRDE: U vulkanskim stijenama Južne Afrike pronađena konzervirana vanzemaljska materija!

U novoj studiji CNRS Centra za molekularnu biofiziku u Francuskoj, naučnici su otkrili vanzemaljsku organsku materiju “zarobljenu” u vulkanskim stijenama duž planine Makondžva u Južnoj Africi, starim više od tri milijarde godina.

Od rane istorije Sunčevog sistema, meteoriti i druge svemirske stijene bombardovale su Zemlju, a prema nekim teorijama, donijele su i gradivne blokove života koji su omogućili nastanak života na Zemlji. Nalaz vanzemaljske organske materije u planinama Južne Afrike izgleda da potvrđuje te teorije, prenosi sajt advocator.ca.

“Ovo je prvi put da smo pronašli stvarne dokaze za vanzemaljski ugljenik u zemaljskim stenama”, kaže Frances Vestal, astrobiolog iz CNRS Centra za molekularnu biofiziku u Francuskoj.

U Džozefsdal Čert, vulkanskom ležištu u regionu planine Makonžva, istraživači su otkrili plitki sloj stena koji je pokazivao neke abnormalne karakteristike.

Među njima, postojale su dvije vrste nerastvorne vanzemaljske organske materije, što bi bila i najstarija organska materija vanzemaljskog porijekla koja je pronađena na Zemlji, prenosi kanadski sajt.

Osim toga, na nekim stijenama su pronađene nanočestice nikla, hroma i gvožđa, nešto što nije uobičajeno među stijenama koje su nastale na Zemlji. Ova činjenica takođe sugeriše da se pomenuti sloj kamenja pojavio zahvaljujući sudarima sa svemirskim stenama koje dolaze iz dubokog svemira, objasnio je Didier Gurije, vodeći autor studije, istraživač iz PSL Riserč Juniversiti.

U zaključku, naučnici su iznijeli teoriju da je vanzemaljska organska materija padala na zemlju sa mikrometeoritima koji su se mešali u atmosferi s vulkanskim pepelom, a zatim su zarobljeni u vulkanskim stijenama planine Makondžva u Južnoj Africi.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj