MURIZ MEMIĆ JE VEĆ PRED VSTV-om! VSTV danas imenuje nositelje pravosudnih funkcija u BiH, ispred zgrade protesti!

Danas u 12 sati zakazani su protesti pred Zgradom Suda BiH, gdje se nalazi i sjedište VSTV-a. Muriz Memić, otac poginulog Dženana Memića, već u 8 sati je pred Sudom BiH.

U javljanju za BHT kazao je: „Tri i pol godine ja govorim da je Dalida Burzić korumpirana, ovo je kraj pravosuđa“, kazao je Memić ukazavši na političke presude i odgovornost političara u BiH za stanje u pravosuđu.

„Pozivam Gordanu Tadić da me primi i da mi kaže šta je sa mojim predmetom i zašto ovo radi. Organizovat ću uskoro svoje proteste da se smijeni Gordana Tadić. Dalida Burzić je davno potkovana, a Milan Tegeltija mora odstupiti“, kazao je Memić.

Davor Dragičević je telefonom pozvao građane Sarajeva da se okupe ispred prostorija VSTV-a

Podsjetimo, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić pozvao je građane na protest protiv predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.

Za danas predviđena imenovanja

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) će na sjednici 29. i 30. maja imenovati nosioce pravosudnih funkcija, čije su imenovanja odgođena na sjednici tog regulatornog tijela, održanoj polovinom mjeseca, potvrđeno je Feni u VSTV-u

Između ostalog, trebali bi biti imenovani – glavni tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo, kao i glavni kantonalni tužioci u Tuzlanskom, Unsko-sanskom i Posavskom kantonu.

Nakon provedenih procedura u vezi s izborom/imenovanjem glavnog kantonalnog tužioca u Sarajevu, najbolje rangirani kandidati su – Sabina Sarajlija, Sead Kreštalica i Sanin Bogunić, tužitelji Tužiteljstva KS, koji su konkurisali za rukovodeću/čelnu poziciju u sklopu tog tužilaštva.

Prema utvrđenoj bodovnoj listi, kandidati za glavnog tužitelja Kantonalnog tužiteljstva Tuzlanskog kantona (TK) su – Tomislav Ljubić i Dražena Pejanović, a za glavnog tužitelja Kantonalnog tužiteljstva Unsko-sanskog kantona (USK) – Fadila Amidžić, Jasmin Mesić i Amir Midžić, dok je kandidat za čelnu poziciju u Kantonalnom tužilaštvu Posavskog kantona Luka Dabić (jedini konkurisao za tu poziciju).

Istovremeno, prijedlogom dnevnog reda za sjednicu VSTV-a planirano je formiranje komisije za obavljanje razgovora s kandidatima za poziciju sudija Ustavnog suda Federacije BiH.      

Počela sjednica

Za predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu odlukom VSTV-a jednoglasno je izabran dosadašnji vršilac dužnosti predsjednika tog suda Vladimir Špoljarić .

Sudija Špoljarić rođen je u Sarajevu 1957. godine. U Sarajevu je završio Pravni fakultet. Na Osnovnom sudu I u Sarajevu bio je pripravnik, zatim je radio kao stručni saradnik da bi 1990. godine bio imenovan za sudiju ovog suda. U vrijeme rata radio je kao sudija Okružnog vojnog suda.

Za sudiju Kantonalnog suda u Sarajevu imenovan je 1997. godine, a skoro 20 godina poslije na istom sudu je postavljen za predsjednika Krivičnog odjeljenja. Dužnost vršioca dužnosti predsjednika Kantonalnog suda vršio je od novembra prošle godine nakon što je dotadašnji predsjednik Jasmin Jahjaefendić imenovan za sudiju Vrhovnog suda FBiH.

Špoljarić je bio ujedno i jedini kandidat za ovu funkciju.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj