SARAJEVSKA VLADA U POSJETI ‘GLAVNOM GRADU’! Radojičić uz srčane zagrljaje dočekao premijera Fortu, koji je obećao finansijsku i infrastrukturnu pomoć Vlade KS u nastojanju da Banja Luka bude Evropska prijestolnica kulture za 2024. godinu!

Predstavnici Vlade Kantona Sarajevo na čelu s premijerom Edinom Fortom danas su se u Banjoj Luci sastali s gradonačelnikom Igorom Radojičićem s kojim su razgovarali o unapređenju saradnje i implementaciji dogovora s nedavno održanog zajedničkog sastanka u Sarajevu.

Prije svega, Igor Radojičić je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku ugostiti delegaciju Kantona Sarajevo u Banjoj Luci, što je zapravo uzvratna posjeta, jer je nedavno delegaciju Banje Luke u glavnom gradu BiH ugostio kantonalni premijer Edin Forto.

Moram kazati da je naša posjeta sjedištu Vlade KS imala, na neki način, historijski karakter u kontaktu ove vrste. Drago mi je da to nije bio izoliran slučaj i da nastavljamo kontinuitet naših odnosa. Mi smo u Sarajevu pokrenuli mnoštvo tema kao što je pitanje saradnje u kulturi, posebno u vezi s kandidaturom Banje Luke za Evropsku prijestolnicu kulture 2024. godine, a naši mlađi partneri u toj kandidaturi su Bihać i Jajce. Potom očekujemo realizaciju saradnje u poljima privrede i turizma, komunalnih pitanja i infrastrukture”, kazao je Radojičić.

Edin Forto, premijer Vlade KS, također nije krio sreću zato što je pozvan na današnji sastanak u Banju Luku. On je istakao i to da bi saradnja bila još bolja kada bi se predstavnici ove dvije zajednice češće viđali.

“Konkretan povod naše današnje posjete vezan je za kandidaturu Banje Luke za Evropsku prijestolnicu 2024. godine i mi bismo iskreno željeli da Banja Luka pobijedi na tom takmičenju. Mi smo spremni da na svaki mogući način pružimo finansijsku, infrastrukturnu i svaku drugu podršku. Osim toga, sarađujemo i na nekim drugim projektima”, kazao je premijer Vlade KS Edin Forto.

-Želimo da preko našeg Ministarstva kulture i 14 institucija kulture pomognemo i pružimo svu finansijsku i infrastrukturnu i drugu podršku – rekao je Forto novinarima i ponovio stav ministra kulture Mirvada Kurića da bi bili presretni da grad iz BiH pobijedi.

Zajedničku saradnju očekuje i kada su u pitanju određeni infrastrukturni projekti, kao što je vodosnabdijevanje, a radit će i na privrednoj i saradnji u oblasti turizma.

-Radujem se svakoj budućoj saradnji – rekao je kantonalni premijer i najavio skoro efekte i današnjih razgovora.

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić je rekao da ovim sastankom nastoje uspostaviti kontinuitet saradnje, po različitim pitanjima i resorima.

Jedan od segmenata aplikacije jeste, kako je napomenuo, i koalicija gradova.

Smatramo da bi bilo važno učešće Sarajeva s određenim projektima, posebno s istorijskom paralelom 1984. godine, jer se 2024. puni 40 godina od održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. To je jedna od sjajnih tema za aplikaciju. S te strane grad Banja Luka je veoma zainteresovan da sarađuje i podrži projekte koji bi se radili zajedno do i 2024. godine – rekao je on.

Očekuje da se ostvari saradnja i kontakti u oblasti privrede i turizma, a naredni razgovori tim povodom bit će vođeni u Kantonu Sarajevo.

U oblasti komunalnih pitanja i infrastrukture imaju, kaže, zajednički interes i vrše pritisak kako bi oba grada koordinisanim pristupom omogućili određene EU projekte.

I današnji i nedavni sastanak u Sarajevu je jedan od rijetkih pozitivnih političkih poruka na bh. političkom nebu, koje je vrlo zapetljano i zakovano i u kojem se vrlo malo toga pokreće i uspijeva napredovati – naglasio je Radojičić.  

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj