SINOĆ SE NIJE DOGOVORIO SA LIBERMANOM! Netanyahuu ima još vremena do ponoći da obrazuje vladajuću koaliciju…

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nije uspio sinoć da se dogovori s liderom desničarske sekularne partije Izrael naš dom (Jisral bejtenu) Avigdorom Liebermanom da uđe u novu vladajuću koaliciju i sada mu je preostalo još samo do ponoći da pokuša da je obrazuje.

On istovremeno nastoji da osigura raspuštanje izraelskog parlamenta, Knesseta, kako bi se, ako ne uspije da formira vladu, raspisali novi izbori, nakon što su prethodni održani prije samo mjesec i po dana.

Netanyahu i Lieberman ne mogu da se dogovore o regrutaciji ultraortodoksnih Jevreja koji pohađaju vjerske škole.

Lieberman, bez čijih pet poslanika Netanyahu ne može da obrazuje koaliciju odbija kompromis o zakonu za regrutaciju, dok vjerske partije, koje su takođe potencijalni Netanyahuovi koalicioni partneri, tvrde da su ponudili već dosta ustupaka.

Na osnovu izraelskog Osnovnog zakona ako Netanyahu ne uspije da osnuje vladu predsjednik Izraela taj zadatak mora povjeriti drugom poslaniku, ako Knesset ne izglasa da se raspusti.

Predsjednik Reuven Rivlin je već za dvije nedjelje produžio rok za formiranje vlade ,ali Netanyjahu nije za sada, poslije skoro mjesec i po dana pregovora, u stanju da postigne dogovor sa svojim potencijalnim partnerima kako bi obrazovao koaliciju od najmanje 61 poslanika u Knessetu sa 120 mjesta.

Netanyahu je u utorak rekao da je predložio kompromis o zakonu za regrutaciju koji bi omogućio da se kvote regrutacije ultraortodoksnih pregovaraju nakon usvajanja zakona.

Lieberman je to međutim odbacio kao “igru”, ocijenivši da se ne radi o kompromisu.

Ako se u Izraelu raspišu novi izbori vjerovatno će se glasati 17. septembra, samo pet mjeseci nakon prethodnih izbora, a to će koštati 574 miliona šekela (oko 160 miliona dolara), navode izraelski mediji.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj