(VIDEO) IZGUBIO ŽIVCE! Funkcioner Putinove stranke zbog nezgodnog pitanja novinara bacio na pod!

Ruski TV reporter se našao na podu nakon što je lokalnom funkcioneru postavio neugodna pitanja. Incident je rezultirao krivičnom istragom protiv zvaničnika i njegovim protjerivanjem iz vladajuće stranke.

Regionalna TV ekipa Rusije 24 se obratila šefu lokalne administracije, Sergeju Zajcevu, za komentar o lošim stambenim uslovima preživjelih u požaru u jednom od okruga Republike Kakazije u Sibiru.

U 2015. godini požari su ubili na desetine ljudi i ostavili mnoge bez krova nad glavom. Zajcev je tada optužen za krivični nemar, koji je doveo do smrtnih slučajeva, i osuđen na četiri godine zatvora, ali je tada amnestiran i uspio je da zadrži svoju funkciju.

Intervju sa Zajcevom krenuo je u pogrešnom smjeru kada je novinar postavio pitanje o državnim fondovima koji su formirani za izgradnju stanova za preživjele u požaru.

Godine 2015. Vlada je zadužila lokalne vlasti da zamijene izgorjele kuće novim zgradama. Prema riječima stanovnika, gradnja se odvijala godinama i rezultirala je lošim zgradama koje nisu pogodne za stanovanje.

Stvari su postale loše, kada je zvaničnik, ljut zbog neugodnih pitanja o navodnoj korupciji i njegovoj ranijoj osudi, počeo da vrijeđa i udara novinara i na kraju ga oborio na zemlju, dok su ostali prisutni pokušali da spriječe snimatelja da snimi incident.

Snimci napada su izazvai negodovanje javnosti u Rusiji i kao i žestoku raspravu sa mnogim političarima i novinarima koji su kritikovali postupke zvaničnika. Osramoćeni zvaničnik pokušao je da se opravda nazivajući reportera “profesionalnim” provokatorom.

Međutim, pokušaji kontrole štete bili su neuspješni jer je stranka “Jedinstvena Rusija” izbacila Zajceva iz članstva, nazivajući njegovo ponašanje “birokratskim delirijumom”, prenosi RT.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj