ZAŠTO ANKARA OKLIJEVA?! Rusija spremna isporučiti S-400 prije roka, Turska odgodila cijelu stvar za ‘naredne mjesece’, dok iz SAD-a prijete obustavom obuke turskih pilota!

SAD ozbiljno razmatraju suspenziju obuke turskih pilota za moderne borbene avione “F-35” pošto Ankara planira da kupi ruski protivvazdušni sistem “S-400”, iako se Washington tome protivi, rekli su izvori agenciji Reuters.  Istovremeno mediji javljaju kako je Turska ipak odlučila odgoditi kupovinu S-400 za ‘naredne mjesece’.

Spor između dvije članice NATO-a traje mjesecima povodom odluke Turske da naruči ruski sistem “S-400”, za koji SAD tvrde da je nekompatibilan sa odbrambenom mrežom zapadne alijanse i da može da ugrozi avione “F-35”. Ankara planira da kupi i ove avione.

Dva izvora upućena u ulogu Turske u program “F-35”, koji nisu željeli da budu imenovani, rekli su da konačna odluka još nije donesena.

Razmatranje suspenzije uslijedilo je poslije naznaka da Turska nastavlja sa realizacijom kupovine “S-400”. Turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je 22. maja da tursko vojno osoblje prolazi obuku u Rusiji za upotrebu “S-400” i da bi ruski vojnici mogli da dođu u Tursku.

Turski piloti obučavaju se u vazduhoplovnoj bazi Luke u Arizoni. Nije poznato da li bi u slučaju suspenzije morali da napuste zemlju ili bi ostali u bazi dok se ne donese konačna odluka budućnosti Turske u programu “F-35”.

Isporuka odložena za naredne mjesece

Međutim, nekoliko dana nakon što je potvrdio da je u toku obuka vojnika za rukovanje S-400, turski ministar odbrane Hulusi Akar najavio je da će isporuka ruskog protivraketnog sistema ipak biti odložena za “naredne mjesece”.

Prema riječima turskog ministra odbrane, isporuka S-400 neće se dogoditi u julu kako je prvobitno najavljeno, “ali će se dogoditi u narednim mjesecima”. Nije precizirao kada bi tačno to moglo da se dogodi, ali je dodao da je “proces počeo”.

Istovremeno ruska strana spremna je da isporuči oružje prije roka. Kada je potpisan ugovor o kupovini za “oko dvije i po milijarde dolara” isporuka je planirana za 2020. godinu, ali su naknadno ruska i turska strana odlučile da ubrzaju isporuku za čak godinu dana, pa je dogovoren i novi rok – jul 2019. godine. Rusija je ponudila Ankari dodatno pomijeranje rokova i to unaprijed – jun 2019. godine.

Šta se promijenilo u nekada tvrdom stavu Turske?

Prema tvrdnjama američkih medija, Stejt department je prije dvije nedjelje uputio “posljednji prijedlog” Turskoj da u roku od dvije nedjelje odustane od kupovine S-400 u korist američkih sistema “Patriot”. Isti izvori naveli su upravo početak juna kao rok da Turska otkaže već dogovorenu kupovinu.

“Do kraja prve nedjelje juna Turska treba da otkaže sporazum sa Rusijom u vrijednosti od nekoliko milijardi dolara i da umjesto toga kupi sisteme za protivraketnu odbranu ‘Patriot’ koje je u SAD proizvela kompanija ‘Rejteon’ ili će se suočiti sa isključenjem iz programa F-35 ‘Lokhid Martina’, gubitkom stotinu obećanih lovaca F-35, uvođenjem američkih sankcija i mogućom reakcijom NATO”, objavila je američka televizija CNBC pozivajući se na informisane izvore.

Postojanje ovog ultimatuma negirano je od strane zvanične Ankare, ali je evidentno da iako ‘nepostojeći’, ultimatum postiže željene efekte.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj