PREGOVORI U OSLU ZAVRŠENI BEZ USPJEHA: Guaido: Nastavljaju se ulični prosvjedi!

Venezuelanski oporbeni vođa Juan Guaido izjavio je u srijedu u tv-intervjuu kako će se nastaviti ulični prosvjedi nakon što su razgovori s vladom predsjednika Nicolasa Madura u Norveškoj završeni bez dogovora.

“Želimo postići rješenje sukoba”, rekao je Guaido, govoreći preko prevoditelja, u intervjuu za Fox Business Network.

“Nije bilo neposrednoga dogovora, pa ćemo danas ostati na ulicama,” poručio je.

Madurova vlada, bez priznanja neuspjeha pregovora u Oslu, izrazila je svoju nakanu da nastavi pregovore s oporbom.

“Naš put je dijalog, poštivanje ustava, demokracije i mira (…) nacionalni suživot, razvoj rješenje problema”, kazao Maduro u izjavi.

Pritom dodaje da 80 posto Venezuelaca podržava dijalog, a samo “manjina vjeruje u državni udar i želi ‘gringo invaziju'”, ciljajući na moguću američku intervenciju.

Norveško ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da su u Oslu strane pregovarale o “političkim, ekonomskim i izbornim pitanjima”.

Ministarstvo u priopćenju navodi da su strane iskazale “dobru volju da krenu naprijed u potrazi za dogovornim i ustavnim rješenjem”.

“Kako bi sačuvali proces koji može donijeti rezultate, od strana je zatraženo da budu krajnje oprezne u komentarima i izjavama o procesu”, dodaje se u izjavi.

SAD je objavio da su “jedina stvar o kojima bi se pregovaralo s Nicolasom Madurom – uvjeti njegova odlaska”.

Venezuela je potonula u tešku gospodarsku i političku krizu pod Madurom, koji je osvojio drugi mandat na izborima koje je bojkotirala oporba prije godinu dana.

Norveška je tijekom vikenda objavila da je domaćin drugog kruga pregovora između venezuelske vlade i oporbe, koji su u srijedu kasno navečer završili bez dogovora.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj