PROCES OTVARANJA PREMA SVIJETU: Kuba legalizirala privatne internet mreže

Kuba će dozvoliti korištenje privatnih bežičnih internet veza (WI-FI) i uvoz opreme za to, čime će nestati jedno od najtvrđih ograničenja upotrebe interneta na svijetu.

Takva odluka će dati pravni status hiljadama Kubanaca koji su krijumčarenom opremom koja je bila nelegalna napravili domaće digitalne mreže, što je vlast posljednjih godina tolerirala, prenosi AP.

Iako nove mjere dozvoljavaju građanima da se vlastitom opremom povežu na internet i dijele signal sa drugima, agencija navodi da će kubanska kompanija koja ima monopol u telekomunikacijama, Etecsa, ostat jedini pružatelj internet usluga na otoku, prenosi Tanjug.

Vlada kaže da operatorima privatnih mreža neće biti dozvoljeno da naplaćuju uslugu, iako je nejasno kako će se to provesti.

Do 2015. godine jedini način za legalno korištenje interneta na otoku mogao se naći u vladinim računarskim centrima i hotelima koje su često posjećivali strani turisti.

To se promijenilo aktiviranjem desetina rutera postavljenih u parkovima i na uglovima ulica.

Kubanci su mogli da se prijave na rutere sa karticama koje su kupovali za nekoliko dolara po satu interneta, a taj trošak se nešto kasnije smanjio na jedan dolar po satu.

Nova pravila stupiće na snagu 29. jula 2019. godine.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj