SLAVNI KREATOR U JAPANU: Prvi Armanijev “Kruzing”

Giorgio Armani  se bliži 85. rođendanu, ali ne prestaje prakticirati modne eksperimente. Ovih dana je po prvi put u Nacionalnom muzeju Tokyja predstavio kolekciju “The Cruise”. Smotra je izazvala veliko zanimanje i prisustvo VIP publike među kojima su prepoznati Uma Thurman i Tadao Ando.

Modni eksperimenti i u devetom desetljeću

Organizirane su dvije žensko-muške smotre sa veoma komercijalnom odjećom, kojoj je nadarenost poznatog fashion maestra, dodala glamour i eleganciju pa su zasjali na Crvenom tepihu. Kolekcija posjeduje naglašene azijske uticaje, posebno japanske.

Piše: Džana Mujadžić

-Japan je među civilizacijama koje su stvarale i njegovale ljepotu, posebnom estetikom, strogošću i preciznošću. Ujedno jednostavnu, ali kombiniranu minimalizmom i modernom arhitekturom, uz isticanje i razumijevanje drevne historije – podvukao je slavni Talijan, koji je u Japanu uzdignut na razinu božanstva.

Ženski modeli su obilježeni čuvenom “armanijevskom” fluidnosti. Naglašena ramena kaputića naličila su na muške, a hlaće su dostizale do gležnjeva, ukrašene mnostvom motiva, pruga ili ljuske. Lažna kornjačina ljuska je bila posvuda: na tunikama, večernjim opravama, torbicama sa nakitom…

Ljepota i raskoš

Za večernje izlaske kreator je ostvario predivne haljine od isprane svile s odgovarajućom ljuskom i čuvenim “jacquardsima”.Veoma duga smotra sastojala se od 122 modela.

 Muškarcima je namijenio odijela koja skulptaju tijelo, pletene kaputiće i mantile sa šal okovratnicima. Bilo je mnoštvo sportskih modela, posebne elegancije koju samo Armani umije ostvariti, na takvoj vrsti odjecće.

Predstavljena je i serija “senzacionalnih” odijela koji su potvrdil da jedini talijanski kreator visoke mode i Prêt-à-portera, sa sjedištem u Parizu,/uz Cardina/, ostaje već pola stoljeća najutjecajniji krojač muških modela.

Paleta boja bila je u čokoladnim, smeđim i drap nijansama.

Brend je nedavno prošao kroz period usporenih djelatnosti, ali se Armani nada povećanju poslova, u sljedeće dvije godine. On je među rijetkima koji potpuno upravlja markom koju je i oformio, posvuda u svijetu. Nije čudno, sto je posebno ponosan na svoje djelo.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj