RUSIJA IMA RAZUMIJEVANJA ZA ČOVIĆEVE ZAHTJEVE! Predsjednik HDZ-a se sastao sa Ivancovim: ‘Ruski ambasador podržava načelo konstitutivnosti’

Predsjednik HDZ-a BiH i Dragan Čović razgovarao je jučer u Mostaru sa veleposlanikom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivancovim. 

Slikovni rezultat za ČOVIĆ IVANCOV

Teme razgovora bile su aktualna politička situacija u BiH i uspostava vlasti te  bilateralni odnosi dviju zemalja, koji su, kako su ocijenili sugovornici, dobri u svim područjima suradnje, navode iz HDZ-a.

Kada je u pitanju proces uspostave vlasti u BiH, Čović je još jednom istaknuo kako demokratski izabrani predstavnici hrvatskoga naroda traže hitnu uspostavu vlasti, kako bi se nastavio kontinuitet u pogledu euro – atlantskih integracija.

Sugovornici su se složili kako je nužno nastaviti potporu očuvanju načela konstitutivnosti sva tri naroda u BiH, kao temelja Daytonskog mirovnog sporazuma i cjelovite Bosne i Hercegovine.

EU ne poznaje sovjetski princip konstitutivnosti

Među brojnim pitanjima koja su u okviru Upitnika EU stigla na bosanskoheregovačku adresu je pitanje o pravnoj osnovi takozvanog principa “konstitutivnosti naroda” i njegove  usklađenosti sa principom jednakosti svih građana te pravom stečevinom Evropske unije.

Šta je pravna osnova za princip “konstitutivnih naroda” i u kakvoj je on vezi sa principom jednakosti svih građana neovisno o njihovoj etničkoj pripadnosti, kao što je određeno pravnom stečevinom EU”, stoji između ostalog u dodatnim pitanjima.

Dakle, iz Evropske unije, odnosno iz Evropske komisije izražavaju svojevrsnu zbunjenost terminom koji uopće nije dio evropske pravne stečevine, dok Bosna i Hercegovina istovremeno želi postati članica EU.

Jasno je BiH sa principom takozvane “konstitutivnosti naroda”, to ne može postati, niti je taj sovjetski princip po bilo kojoj osnovni spojiv sa građanskim društvom i principom jednakosti svih građana bez obzira na njihovu etničku pripadnost, odnosno sa evropskim principom jedan čovjek  jedan glas.

(Global CIR/Agencije)

  1. […] Oni svojim djelovanjem idu na ruku separatizmu (primanje delegacije Katalonije), negiranju bošnjačkog nacionalnog identiteta ( dovođenje u pitanje bosanskog jezika), dovođenju u pitanje sposobnosti bošnjačkog naroda da se samostalno politički organizuje i djeluje (kroz predstavljanje rahm. Alije Izetbegovića i SDA kao stranih elemenata, povezanih za islamizmom iz Azije i Afrike, a nikako kao izraz političke volje jednog naroda, čime istodobno dovode u pitanje karakter odbrambeno-oslobodilačkog rata ’92-95, abolirajući tako Srbiju za agresiju i genocid), što sve zajedno koristi prosrpskim i proruskim snagama koje Balkan ne žele da vide u sferi utjecaja EU i NATO-a, ali i onim retrogradnim hrvatskim politikama koje u takvim okolnostima vide svoju šansu za realizaciju plana stvaranja tzv. trećeg entiteta. U tom kontekstu treba posmatrati i Čovićevo prijateljstvo sa Dodikom, ali i neočekivanu bliskost sa ruskim ambasadorom Ivancovim, koju sve češće javno pokazuje kroz susrete u Mostaru. […]

  2. […] od ruske i velikosrpske politike. U tom smislu treba posebno obratiti pažnju na aktivnosti ruskog ambasadora u BiH, koji je i prije nekoliko dana imao srdačan susret sa Draganom Čovićem u …naglašavajući da Rusija bespogovorno podržava princip konstitutivnosti u BiH, koji zasigurno kao […]

Komentiraj