MERKELOVA I HARADINAJ SE SASTAJU 6. JUNA! Brisel bez odgovora o odgovornosti i garancijama za ZSO?

 Portparolka njemačke kancelarke Angele Merkel Martina Fic otkrila je glavnu temu susreta kosovskog premijera Ramuša Haradinaja sa kancelarkom Angelom Merkel. Ona je kazala da će glavna tema biti pitanje dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i samitu u Parizu 1. jula.

U odgovoru za portal gazetaexpress.com je potvrđeno da će Haradinaj 6. juna biti primljen kod kancelarke u njenom kabinetu.

“Ovaj radni sastanak će bit usredsređen na međusobne odnose i pitanja spoljne politike, posebno odnosima između Kosova i Srbije”, rekla je ona.

Poslije sastanka neće biti izjava za medije, već samo fotografisanje za medije, rekla je Fic i dodala da će sastanak biti dobra mogućnost za razmjenu mišljenja pred samit u Parizu.

Upitana o posljednjim kretanjima na sjeveru KiM i izjavama predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, portparolka nemačke kancelarke je rekla da su informisani o poslednjim događajima i pozvala Srbiju i Kosovo da sačuvaju mir i da rade da situacija ne eskalira.

“Mi očekujemo da vlade dvije zemlje, Kosova i Srbije, rade na planu smirivanja i deeskalacije situacije. To je naša aktuelna pozicija u vezi sa ovim pitanjem”, rekla je Fic.

Brisel bez odgovora o odgovornosti i garancijama za ZSO

EU ponavlja poziv za primjenu svih do sada postignutih dogovora i zaključivanje pravnoobavezujućeg sporazuma o svebuhvatnoj normalizaciji odnosma između Beograda i Prištine, izjavila je portparolka EU Maja Kocijančić.

“Godišnji izvještaji objavljeni 29. maja daju jasnu ocjenu neispunjenjih obaveza Beograda i Prištine koje proističu iz dogovora postignutih u okviru dijaloga kome posreduje EU”, dodala je Kocijančić.

U godišnjem izvještaju EU konstatuje da kosovske vlasti nisu napravile nikakav napredak po pitanju Zajednice srpskih opština.

”Kosovo tek mora da se konstruktivno angažuje oko njenog uspostavljanja”, navodi se u tekstu izvještaja Evropske komisije.

Portparolka EU Maja Kocijančić nije odgovorila na ponovljena pitanja Tanjuga o ogovornosti EU za primjenu sporazuma kojima je ona posredovala kao ni o kredibilitetu nastavka procesa dijaloga Beograda i Prištine u situaciji kad prištinska strana ne poštuje ni do sada dogovoreno.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj