NAKON STRAVIČNOG ZLOČINA U MAROKU! Počelo suđenje za ubistvo studentica: “Odrubio sam joj glavu, žao mi je”

Prošlo je pola godina otkad su Luisa Vesterager (24) iz Danske i Maren Ueland iz Norveške pronađene mrtve na kampovanju u Maroku. Zbog njihovog ubistva privedena su 24 muškarca, 23 iz Maroka i jedan Švicarac i optuženi su za teško ubistvo, pripadnost terorističkoj grupi i ilegalno posjedovanje oružja. Njihova tijela pronađena su obezglavljena u šatoru u planinarskom masivu Atlas.

Počelo suđenje za ubistvo studentkinja: "Odrubio sam joj glavu, žao mi je"

Navodni vođa džihadističke ćelije u Maroku priznao je da je jednoj od njih odrubio glavu, a da su ubijali u ime Islamske države.

“Odrubio sam joj glavu. Žalim zbog toga”, rekao je Abdesamad Ejud (25) na sudu i optužio saradnika i suoptuženika Junesa Uaziyada da je ubio drugu djevojku, javlja “Daily Mail”.

“Voljeli smo Islamsku državu i molili smo se za nju”, rekao je on.

Islamska država nikada nije preuzela odgovornost za ubstva dvije skandinavske turistkinje.

Suđenje je odgođeno do 13. juna. Po državnom tužiocu Abdelatifu Uahbiju, suđenje je u četvrtak odgođeno nakon što su saslušane izjave četvorice prvooptuženih i nakon što je Ejud priznao ubistvo.

Teoretski, svi osumnjičeni muškarci mogli bi da dobiju smrtnu kaznu, ali ona se u Maroku ne provodi od 1993. iako zvanično postoji.

Podsjetimo, djevojke Luisa i Maren obožavale su prirodu i odlučile da zajedno otputuju u Maroko za božićne praznike. Bile su i cimerke u Norveškoj gdje su obje studirale na istom univerzitetu.

Prema optužnici, djevojke su otišle da planinare i u podnožju vrha Tubkala, otprilike 50 milja od Marakeša. Paralelno s njima, na vrh su se penjali i teroristi na misiji da ubijaju turiste. Tražili su mete, ali odustali od mnogih. Puno je turista imalo lokalne vodiče uz sebe.

Kada su vidjeli djevojke, same, bez vodiča ili lokalnih stanovnika, znali su da su pronašli dobru metu. Kako stoji u optužnici, dvojica su ubila, dok je treći sve snimio mobilnim telefonom. Kada su vlasti pronašle video bilo je jasno šta se dogodilo.

Jedan od ubica je na snimku pričao o “neprijateljima Alaha”. Tvrdio je da su ta ubistva “osveta za ubistva džihadista u Siriji”.

Osim 23 muškaraca iz Maroka, među njima se našao i jedan Švajcarac – Kevin Coler Gervos (25) koji se preselio u Maroko kada se prebacio na islam. Ostali su došli iz skromnih porodica, živjeli u ruralnim naseljima i radili slabo plaćene poslove.

Iako antiteroristička jedinica tvrdi da grupa nije bila u kontaktu s Islamskom državom, porodica Jespersen insistirala je da država bude “moralno odgovorna” zbog napada kako bi mogli da dobiju odštetu od Maroka. 

(Global CIR/24sata.hr)

Komentiraj