PODRŽAO FARAGEA ZA NOVOG PREMIJERA! Tramp: London treba otići bez sporazuma ako ne dobije ono što želi od EU!

Američki predsjednik Donald Tramp je izjavio da bi Velika Britanija trebala odbiti plaćanje troškova Brexita, koji iznose 39 milijardi funti, i “napustiti” pregovore o Brexitu ako Bruxelles ne da Londonu ono što želi.

Om je u intervjuu za novine Sunday Times, uoči državnog posjeta Velikoj Britaniji u ponedjeljak, rekao da bi idući britanski premijer trebao poslati Nigela Faragea, žestokog zagovornika izlaska Velike Britanije iz Europske unije, da vodi pregovore s EU-om. Tramp je kazao da Velika Britanija mora napustiti EU ove godine.

‘Ja bih otišao’

“Moraju to učiniti”, rekao je. “Moraju završiti pregovore”, dodao je Tramp.

Ako ne dobiju ono što žele, ja bih na njihovu mjestu otišao. Ako ne dobiješ pošten dogovor, odeš“, kaže američki predsjednik.

Tramp je ponovio svoju potporu onim kandidatima za britanskog premijera koji su rekli da Velika Britanija mora napustiti EU do 31. listopada, neovisno o ishodu pregovora.

Kandidati koji se za to zalažu su bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson, kojega je Tramp hvalio u intervjuu za novine The Sun u petak, bivši ministar za Brexit Dominic Raab i ministar unutarnjih poslova Sajid Javid.

Tramp je, također, rekao da je pogreška konzervativaca što nisu uključili Faragea, vođu stranke Brexit, u pregovore s Bruxellesom nakon uspjeha njegove stranke na europskim izborima.

‘Farage je pametna osoba’

“Jako mi se sviđa Nigel [Farage]. On ima puno toga za ponuditi, jako je pametna osoba”, rekao je Tramp.

“Oni ga neće uključiti, ali razmislite kako bi im dobro išlo da su to učinili. To još uvijek nisu shvatili”, dodao je.

Američki je predsjednik kazao da bi morao “upoznati” vođu opozicijskih laburista Jeremyja Corbyna prije dijeljenja najosjetljivijih američkih obavještajnih podataka s radikalnom lijevom vladom.

Velika Britanija, SAD, Kanada, Novi Zeland i Australija imaju sklopljen sporazum za dijeljenje obavještajnih podataka, takozvani sporazum “pet očiju”.

Tramp je upozorio britanske ministre da moraju biti oprezni, kako ne bi ugrozili dijeljenje podataka dozvolom pristupa kineskoj tvrtki Huawei u izgradnji 5G infrastrukture.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj