ZABRINJAVAJUĆE AKTUELAN: Krležin “Banket u Blitvi” nanovo tiskan u Francuskoj

Pariski izdavač “Inculte”, smješten u prelijepoj četvrti Le Marais, objavio je nedavno, restauriranu knjigu Miroslava Krleže “Banket u Blitvi”. Prijevod je ostao od davno preminule sarajevske lektorice, Mauricette Sullerot Begić, koja je francusku verziju romana uradila na 762 strane, pod nazivom “Banquet en Blithuanie”.

Roman u tri knjige

Krleža je izmislio novu Europu  okrenutu podložnosti usponu fasizma, tiranizma, različitih diktatura u mnoštvu zemalja – Španjolskoj, Italiji, Njemačkoj te staljinizmu u SSSR-u.

Piše: Džana Mujadžić

O djelu je napisao :

-Melankonična instrumentalizacija Banketa komponirana je varijacija na tada sve akutniju temu o rađanju i porastu fašističke psihoze po raznim predjelima i zemljama europskim, u predvečerju drugog svjetskog rata.

U prve dvije knjige “Banketa” prikazan je politički sudar, izazvan Otvorenim pismom Nielsa Nilsena, pukovniku Brutanskom, a sve dramske percepcije do ovog događaja, povukle su u smrt čitave falange blitvo-blatvijske političke i kulturne elite. Poslije neuspjelog atentata protiv Nielsa Nelsena on je, posto je na kraju druge knjige ubio majora Gergisa, uspio da se spasi u Blatviji, a motiv samoubojstva generaliice Michelson, s kojom je Nielsen prekinuo svaku vezu uvjeren da je generalica povjerljivo lice pukovnika Brutanskog, samo je nagovjestio da prve dvije knjige “Banketa” ostaju nedovršene.

Sa trećom knjigom romana, ona se Nielsenu zatvara kao kompozicijska cjelina u obliku moralne i političke katarze glavnog lica.

Historija se ponavlja?

Roman “Banket u Blitvi” je najprije simbol nestajanja, jer mnoštvo likova iščezava. Krleža nije zaboravio dvojno značenje izraza, pošto u vojnoj terminologiji banket označava stubu u rovu, na kojoj vojnik puca ili promatra.

Prema zapisima Enesa Čengića “S Krlezom iz dana u dan”, veliki književnik je treću knjigu “nosio u glavi od 1952, a napisao je u jednom dahu, 1960 godine. Prve dvije su objavljene 1938 I 1939, a treća tek 1963.

Simbolična vizija europske političke stvarnosti je i znacajna kritika micro nacije koje vladaju zamislima Europske Unije ističući osobne kulture preko grotesknog i isforsiranog patriotizma.

Tekst je zabrinjavajuce aktualan u ovo doba porasta ekstremene desnice na Starom kontinentu i drugih, vec ozloglašenih prijetnji drugih grupa koje  fašizam, iskljucenje, i negiranje drugih, poput ostalih prijetnji demokraciji, skrivaju  religijom.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj