IZRAELSKA VOJSKA OBJAVILA SNIMAK BOMBARDOVANJA SIRIJE! Opozicione grupe istovremeno tvrde da traju napadi SAA na Idlib

Vojska Izraela objavila je na Tviteru snimak raketnog napada na Siriju. Saopšteno je da su napadi na pozicije sirijskih vladinih trupa bile odmazda za ispaljivanje dviju granata u pravcu brda Hermon u dijelu Golanske visoravni, koju kontroliše Izrael.

Borbena avijacija je napala nekoliko vojnih ciljeva, među kojima su bile dvije artiljerijske baterije, nekoliko posmatračkih punktova, kao i baterija PVO SA-2 (kompleks S-75).

U napadu su poginula trojica sirijskih vojnika, dok su sedmorica ranjena.

Vojska Izraela je više puta gađala objekte u Siriji. Posljednji put se to desilo prošle nedjelje. Tada je izraelski premijer i ministar odbrane Benjamin Netanijahu objasnio te akcije kao potrebu ‘da se ometu pokušaji Irana da se vojno učvrsti u Siriji’.

Izrael je okupirao Golansku visoravan u Siriji za vrijeme Šestodnevnog rata 1967. godine, a 1981. godine ju je anektirao. Ova visoravan je glavni predmet razdora između dviju država.

Poginulo sedam civila u napadima SAA?

Sa druge strane opozicija i turski mediji tvrde da su civili u Idlibu izloženi zračnim napadima SAA, te da je samo sinoć poginulo je sedam civila, a više ih je ranjeno. Snage SAA i ruske snage od sinoć izvode napade na područja u Idlibu i periferiji Hame, navodi AA.

Prema njihovim podacima, u zračnim napadima na područja koja pripadaju Idlibu, tačnije Kefer Latu poginula je jedna, u El-Baru dvije i Hisu jedna osoba, na sjeveru Hame, odnosno El-Arbain jedan, a u Ez-Zekatu dva civila.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj