VELIKI PORAZ CIPRASA: Desnica nadmoćno pobijedila na lokalnim izborima u Grčkoj

Desna oporba Nova Demokracija (ND) osvojila je u nedjelju gradonačelnička mjesta u Ateni i u Solunu te gotovo sve grčke pokrajine, potvrdivši nadmoćnu pobjedu nad ljevicom premijera Alexisa Tsiprasa (Ciprasa) na europskim izborima.

Premda na birališta nije izašlo 60 posto birača, ocjenjuju analitičari, dobar rezultat koji su ostvarili kandidati koje podupire ND daju jasnu prednost velikoj konzervativnoj formaciji pet tjedana do prijevremenih parlamentarnih izbora 7. srpnja.

U Ateni je Costas Bakoyannis (41), bivši guverner pokrajine u središtu zemlje, osvojio 65 posto glasova, pokazuju rezultati nakon prebrojavanja 99 posto biračkih mjesta.

Costas Bakoyannis, pripadnik trećeg naraštaja grčke političke obitelji s desnice, sin je Dore Bakoyannis, prve žene koja je 2003. izabrana za gradonačelnicu Atene.

On je i unuk bivšeg premijera Constantina Mitsotakisa (1990. – 1993., desnica) i nećak sadašnjeg predsjednika Nove demokracije Kyriakosa Mitsotakisa, glavnog suparnika Alexisa Tsiprasa na skorim parlamentarnim izborima.

Costas Bakoyannis je pred mnoštvom u svom glavnom stožeru u središtu Atene obećao da će “raditi 24 sata na dan za sve Atenjane”.

ND je na europskim izborima prije tjedan dana pretekao premijerovu stranku Syrizu za 9,3 postotnih bodova, što je bila “neočekivana” pobjeda, rekao je Tsipras koji je odmah najavio parlamentarne izbore, tri mjeseca prije planiranog nadnevka.

Poraz ljevice na europskim i na lokalnim izborima događa se nakon četverogodišnjeg obnašanja vlasti Alexisa Tsiprasa i izlaska zemlje iz programa financijske pomoći u kolovozu prošle godine.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj