ŠOK U UKRAJINI: Policajci ubili petogodišnjeg dječaka dok su pijani pucali u limenke i boce

Dvojica ukrajinskih policajca uhićena su danas zbog sumnje da su ubili petogodišnjeg dječaka dok su pijani pucali u limenke i boce u dvorištu stambene zgrade, rekli su službenici.

Dječak Kyrylo Tliavov prošlog je tjedna odveden u bolnicu s ozljedom glave te je kasno u ponedjeljak preminuo. Njegova smrt potaknula je građane na prosvjed ispred zgrade ministarstva unutarnjih poslova s bakljama i plakatima na kojima je pisalo “policija ubija ljude”.

Načelnik pokrajinske policije u Kijevskoj regiji gdje se incident dogodio, 80 km od glavnog grada, podnio je ostavku i zatražio premještaj u regiju Donbas u kojoj se Ukrajina bori s proruskim separatistima.

Kasno u utorak, nekoliko stotina prosvjednika okružilo je ulaz u regionalnu policijsku upravu u gradu Pereyaslav-Khmel’nyts’kyiju, zapalivši baklje i dimne pelete te zahtjevajući ostavke čitavog vodstva regionalne policije. Slično okupljanje održano je i u centru Kijeva gdje je nekoliko stotina prosvjednika zatražilo da odstupi i ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov. On nije komentirao slučaj.

Prikrivanje ubojstva 18-godišnjakinje

Ukrajinska policija već je ranije bila metom masovnih prosvjeda, uključujući one 2012. kada su policijski službenici optuženi za pomaganje u prikrivanju slučaja silovanja i ubojstva 18-godišnje djevojke jer su roditelji napadača imali političke veze.

Borba protiv korupcije u ukrajinskoj policiji bio je prioritet vodstva koje je na vlast došlo nakon prosvjeda na Majdanu 2014. kojim je srušen proruski predsjednika, no kritičari tvrde kako promjene nisu bile dosljedne.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj