TROJANAC U HLADU! Mehmedović: ‘Ako bude demokratskog ambijenta i ne bude nasilja nad izbornim procesom, kandidovat ću se za predsjednika SDA’

Uvijek su me zabavljali ‘dugotrajni likovi’ na bh. političkoj sceni, koji iako su stalna opozicija vlastitoj stranci, iako im ništa ne odgovara i sve bi mijenjali, nikada nisu odustali od beneficija koje im ta stranka i članstvo u njoj pružaju, niti su ikada bilo šta konkretno uradili ili promijenili. Jedna od najživopisnijih persona u tom pogledu zasigurno je dugogodišnji visokopozicionirani predstavnik SDA  u zakonodavnim organima vlasti i neprikosnoveni ‘vladar’ tešanjskog općinskog odbora ove stranke Šemsudin Mehmedović.

Iako su SDA u cjelini, a posebno njen predsjednik Bakir Izetbegović i njegova porodica, dugo godina bili na nišanu medijske hajke, koja se protiv njih vodila iz nekoliko  pravaca sa različitim pobudama, ciljevima i motivima, Mehmedović je čini se ostao neokrznut u ovoj cijeloj priči. Može se kazati da je postao i miljenik medija koji ne gledaju blagonaklono na SDA, ali ni na tekovine i rezultate njenog političkog djelovanja.

Mehmedović –živi dokaz demokratičnosti SDA

Zašto je to tako, teško je odgovoriti u jednom kratkom tekstu, no možemo primijetiti da se intenzivno afirmativno isticanje Mehmedovića u dijelu medija, ustvari, veže za 6. stranački kongres SDA održan  27.5.2016. godine, kada se neprikosnoveni ‘vladar Tešnja’ pojavio kao protukandidat aktuelnom predsjedniku SDA, Bakiru Izetbegoviću, pri izboru za čelnu poziciju u stranci. Tada je i objelodanio svoj govor u kojem se stranačkim delegatima predstavio kao ‘hrabri vizionar’, spreman da ‘demokratizuje stranku’, ali tako da u cijelom svom govoru nije ponudio ni jedan-jedini konkretan argument za svoje teze, niti pak bilo kakvo rješenje za nabrojane ‘probleme’.

Mehmedović je čak išao dotle da je vlastitu stranku optužio da je izgubila ‘akciju’ iz naziva, a zahvaljujući tome kako je, po njegovim riječima, organiziran stranački kongres, pobojao se da je izgubila i ono ‘D’. Već tu se pokazao izuzetno kontradiktornim, budući da je sam Mehmedović  sa svojim dugogodišnjim samostalnim i u većini slučajeva štetnim djelovanjem, ustvari živi primjer demokratičnosti SDA, budući da bi u svakoj drugoj stranci i zbog manjih ispada i gafova bio izbačen iz članstva. Sjetimo se samo kakvu je čistku uglednih kadrova prije nekoliko sedmica organizirao Nermin Nikšić pa će nam biti jasno o kako širokoj demokratskoj slobodi se radi u SDA. U SDP-u su zbog navodne stranačke nediscipline smijenjeni čak i ratni članovi predsjedništva, a Mehmedović se još uvijek vadi na svoje ratne zasluge.

Već na samom Kongresu, Mehmedović je tada ustvari doveo u pitanje legitimnost i demokratičnost donesenih odluka, da bi u kasnijim medijskim istupima otvoreno govorio o ‘krađi glasova’. Optuživao je tada izabranog predsjednika Bakira Izetbegovića da nema dovoljno smjelosti i hrabrosti da se obračuna sa negativnim nastojanjima HDZ-a, čime je izravno’ tjerao vodu na mlin’ tada opozicionom DF-u, koji je na sličnoj mantri gradio svoju antisdaovsku priču. Tvrdnjama kako SDA-om vlada uži elitistički krug ljudi, direktno je pogodovao SBB-u Fahrudina Radončića, koji se javnosti nudio kao ‘čovjek iz naroda’. Iz svega onoga što je radio i o čemu je govorio posljednjih godina, prepoznat ćemo konstantu, a to je osporavanje autoriteta i legitimnosti predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću.

Umanjivanje bošnjačke političke moći

Postoje jasni dokazi da Mehmedoviću ustvari  smeta podrška koju građani poklanjaju Bakiru Izetbegoviću, tako da je rijetko propuštao priliku da se raduje, kada se u javnosti pojavi neka dezinformacija o navodno  pogrešnoj politici rukovodstva SDA.

Dovoljno je da se sjetimo Mehmedovićeve uloge u razbijanju poslaničkog kluba SDA u Predstavničkom domu PS BiH na temi akciza, kada je praktično nastala jedna nova stranka u prošlom sazivu, da bismo mogli sagledati barem dijelom štetno djelovanje populističkih i zluradih politika koje je zagovarao sa svojim tadašnjim partnerima: Šepićem, Ahmetovićem i Sokolovićem.

Nakon što je SDA bila prinuđena na koaliciju sa SBB-om 2015. godine, zbog istupanja DF-a, Mehmedović se ponovno  obrušio na lidera SDA. “Kao što je poznato potpisan je sporazum o koaliciji Izetbegović-Radončić. Ako je po onome što smo slušali, očekivati je 200.000 radnih mjesta. Ako se tome doda i Čovićev doprinos možda to bude i 300.000 mjesta. Ali nije fol u brojkama”, kazao je Mehmedović uz satiričnu napomenu da je od ponedjeljka u BiH med i mlijeko. Mehmedović u svome videu ističe da je dogovor između Radončića i Izetbegovića postignut zahvaljujući Draganu Čoviću.“Šta na to reći? Zašto se jedno govori a drugo radi? Kako su mrske riječi koje ne prate djela…Treba znati da prekršiti obećanje znači slagati. Ispuniti obećanje znači govoriti istinu“, rekao je Mehmedović.

Iako je Izetbegović više puta istaknuo da se njegov plan o 100.000 radnih mjesta ubrzano ostvaruje te da je u protekle 4 godine bilo preko 70.000 novih radnih mjesta u FBiH, to Mehmedovića nije ponukalo da se izvini zbog zajedljivih komentara, niti ga je spriječilo da se i nakon posljednjih općih izbora održanih u oktobru 2018. godine, otvoreno u medijima suprotstavlja Izetbegoviću i to otežavajući njegovu pregovaračku poziciju u postizbornom periodu, kada je nastupila ofanziva tzv. ‘bh. bloka’. Dok se lider SDA svim silama trudio ukrupniti patriotski orijentisane političke snage u BiH, prelazeći preko ličnih uvreda i animoziteta, Mehmedović je zagovarao da SDA ode u opoziciju i institucije prepusti slabašnom i neiskusnom ‘Bh. bloku’ i konglomeratu nacionalističkih formacija HDZ-a i SNSD-a, čime bi se na kocku stavila sudbina ove zemlje i njen euroatlantski put.

“Potezi SDA su preblage naravi. Sa njima treba drugačije razgovarati. Da se definišu svi problemi, da kažemo kako mi gledamo na problem 1, kako oni gledaju na problem 1. Da vidimo onda gdje je sredina, gdje se možemo naći. Ako ne možemo, bolje da četiri godine budemo opozicija. Neka radi Bh. blok s njima. Svi nas optužuju da želimo u vlast”, izjavio je Mehmedović za N1. ‘Da li to znači da se ne slažete sa Izetbegovićem, kao stranačkim šefom? Da li je kriva politika Bakira Izetbegovića’, glasilo je pitanje novinara. “Ja bih to drugačije uradio. Radije bih bio opozicija. Nisam u tome usamljen u stranci. Kriva politika ili krivi način pregovaranja – ja bih to drugačije uradio”, poručio je Mehmedović.

Iako je svakom iole dobronamjernom posmatraču sa strane, nakon svega, vjerovatno jasno da je Mehmedović izašao iz ideoloških i političkih okvira SDA, i da, iako je fizički i formalno njen član, već odavno suštinski djeluje protiv nje, umanjujući politički potencijal bošnjačkoga naroda, ipak smo mu htjeli dati šansu da se predstavi bh. javnosti kroz formu intervjua, a uzimajući u obzir medijske najave njegove ponovne kandidature na predstojećem 7. kongresu SDA, zakazanom za septembar ove godine.

Naime nakon što su ga mediji u nekoliko navrata otvoreno pitali da li će biti kandidat za čelnu funkciju stranke na septembarskom kongresu SDA, Mehmedović je stidljivo odgovarao da postoji takva mogućnost. Nešto slično je kazao i gostujući na Face TV-u, gdje je također ostavio otvorenu mogućnost kandidature.

Jesam-nisam kandidat, ali već vodim kampanju?

Presudan utjecaj na naše mišljenje da se konačno odlučio za kandidaturu na 7. Kongresu SDA ostavilo je Mehmedovićevo oglašavanje na društvenim mrežama gdje koristi svaki povod i svaku priliku da ‘naelektriše’ situaciju u stranci uoči kongresa. Njegov post na Facebook stranici od 26.5. ovog mjeseca prenosimo u cjelosti jer smatramo da sadrži nekoliko važnih momenata koji upućuju da Mehmedović uveliko radi na svojoj unutarstranačkoj kampanji.

Danas nažalost, zbog raznih okolnosti nije mnogo onih koji čine političku elitu u BiH…i koji imaju najjači uticaj na političku zbilju u Bosni….znam da su zainteresirani za stanje u kome se nalazimo pa i mi u Tešnju…zato im želimo večeras sa ovog IFTARA poručiti…imamo mi mnogo primjedbi kako na SDA tako i na položaj Tešnja u Bosni i Hercegovini…ali smo bili jako strpljivi i još smo, jer ne želimo da budemo od onih koji su pogodno tlo za nejedninstvo i da na kraju svi zajedno ostanemo samo u tragovima….ne mi smo potpuno politički prizemljeni i znamo da u politici nije sve idealno-već kako je moguće. Nadam se da će elita znati naći odgovor na sudbonosna pitanja Bosne.

Zato pozivamo političku elitu u BiH da gradi društvo sa većom slobodom-sa unutarnjim dijalogom, većim stepenom pravednosti….te da time svaki dio BiH, a i Tešanj kao primjer dobre prakse zauzme mjesto koje mu pripada u društvenoj raspodjeli..a ko će to popraviti ako ne SDA’, napisao je Mehmedović i još jednom potvrdio da nije odustao od fikcije o sebi kao ‘vizionaru i čovjeku iz naroda’, koji se bori protiv ‘ bezdušne elite’.

Kada već ima viziju i plan najbolje bi bilo da to objasni široj javnosti i da se predstavi zajedno sa svojim timom u najboljem svjetlu. Stoga smo radi interesa javnosti ponudili da uradimo intervju sa gosp. Mehmedovićem u bilo kojem formatu. Predložili smo video ili audio intervju, ali gosp. Mehmedović se odlučio za nepopularnu mail varijantu, što smo mi prihvatili i dostavili mu pitanja. Naglasio je kako neće moći odgovoriti do Bajrama, što je nama bilo prihvatljivo. Ovo su pitanja koja smo postavili Mehmedoviću:

 • Nedavno ste obznanili vašu kandidaturu za predsjednika SDA na sljedećem stranačkom kongresu. Javnost je podijeljena, dio smatra da ste dobronamjerni, dio da ste hrabri, treći ne odobravaju, ali nas zanimaju Vaši razlozi. Šta stoji iza odluke da se ponovo kandidirate na funkciju predsjednika SDA?
 • Budući da želite postati predsjednik najmoćnije i najveće bh. političke stranke, red bi bio da Vas ljudi bolje upoznaju. Možete li nam reći nešto više o sebi, gdje ste rođeni, gdje ste i u kojim uslovima proveli djetinjstvo i sl?
 • Koji fakultet ste završili i u kojem gradu?
 • Da li unutar same SDA i u Vašem bližem okruženju postoje ljudi sa kojima se poznajete još iz studentskih dana, koji su studirali s Vama i koji Vam danas u SDA mogu pomoći u organizaciji kampanje za vašu stranačku predsjedničku kandidaturu, na koje biste se Vi mogli osloniti?
 • Možete li nam nabrojati nekoliko osoba od povjerenja kako bi građani imali jasniju sliku o Vama, društvu u kojem se krećete i Vašim generalnim interesima i zanimanjima u životu?
 • Koje funkcije i dužnosti ste obavljali u periodu agresije na RBiH 1992-1995?
 • Možete li nam objasniti kako je to sve funkcionisalo te ko su Vam u tom periodu bili nadređeni na okružnom i državnom (republičkom) nivou?
 • Pretpostavljamo da ste u tim uslovima ostvarivali saradnju i sa drugim općinama i okruzima, možete li nam kazati sa kojim načelnicima policija ste imali dobru saradnju i u čemu se ona ogleda?
 • U javnosti se posljednje dvije godine govorilo kako ste vi kandidat energetskog, odnosno naftnog lobija, i da se upravo zbog tog lobija i raspao klub SDA u PS BiH, koji ste sačinjavali i vi zajedno sa Šepićem, Ahmetovićem i Sokolovićem? Zašto ste bili protiv novih akciza na gorivo, da li zbog interesa građana ili naftnog lobija?
 • Prema raspoloženju javnosti u BiH moglo bi se kazati kako imate manje šanse za pobjedu na kongresu u odnosu na Vašeg protukandidata. Zanima nas na koji način ćete pokušati pridobiti povjerenje stranačkih kolega sa pravom glasa na kongresu?
 • Evo, možete li to pokazati na konkretnom primjeru? Moje malo društvo, a bilo nas je 9,  imali smo priliku na društvenim mrežama čitati Vaše izlaganje sa prethodnog stranačkog kongresa na kojem ste također bili jedan od kandidata za čelnu funkciju. Dvojica mojih prijatelja su bila oduševljena Vašim izlaganjem, a nas ostalih sedam smatramo kako takvo izlaganje ne priliči ni kandidatu za predsjednika mjesne zajednice? Na koji način biste pokušali ‘ubijediti’ nas sedmoricu da Vam damo svoj glas?
 • Da li mislite da je u redu i da je pozitivno dovoditi u pitanje autoritet nekoga ko je siguran i pouzdan patriota i predsjednik, čiji je životni i ratni put jasan i bez bilo kakvih mrlja, samo radi jednog eksperimenta, čiji su kraj i posljedice neizvjesne i u krajnjem slučaju štetne za SDA, a samim tim i za državu u ovom veoma delikatnom trenutku?

Međutim, umjesto odgovora na mail, od gosp. Mehmedovića smo dobili već u ponedjeljak navečer poruku na Facebooku, sljedećeg sadržaja:

‘Selam…pitanja su u ovom trenutku neprihvatljiva…ja nisam potvrdio niti negirao da ću biti kandidat za predsjednika SDA. To ovisi da li će sadašnje rukovodstvo obezbijediti demokratski ambijent ili će biti nasilje nad izbornim procesom. Pitanja i odgovori bi mogli biti tek oko 15.7.’

Mi smo izrazili nadu da ćemo dobiti odgovore na postavljena pitanja ukoliko se tog datuma gosp. Mehmedović ipak odluči kandidirati za čelnu poziciju u najvećoj i najmoćnijoj stranci u BiH.

Međutim, zaista je misteriozno kako Šemsudin Mehmedović tako ljubomorno sve ove godine krije i za sebe čuva svoju viziju BiH i preuređenja stranke SDA, kao i tim ljudi sa kojima bi realizovao sve svoje zamisli? Ljudi koji mu još uvijek vjeruju mogli bi pomisliti da se radi o sebičnom čovjeku, kada takvo ‘dobro’ čuva samo za sebe i ne želi ‘preporoditi ovu zemlju’, dok oni drugi već odavno znaju da se iza svega krije samo prazna priča.

(Global CIR/Amel Jašarević)

Objavljeno u:

Komentarion this Post

 1. Previše je demokratije bilo u SDA-u….

  Reply
 2. Ekrem Kahriman

  Rqdo čitam GlobalCir, ali u ovom slučaju mislim da ste pretjerali, površno i neobjektivno pošete i konstruišete, stigmatizirate i osuđujete za izdaju jednog čestitog čovjeka i dokazanog patriotu. Upravo suprotno vašim konstrukcijama, g. Mehmedović se baš od donošenja akciza protiv čega je bio, povukao i veoma rijetko se oglašava u medijima. Vi ovdje konstruišete i izvlačite stvari iz konteksta i insinuirate da je Mehmedović nekakav trojanski konj. Mislim da on nije neka velika prijetnja g. Izetbegoviću koliko ste se vi prepali, no u svakoj zdravoj i naprednoj stranci postoje različite frakcije i to je zdravo i korisno, to govori o njenoj veličini i ozbiljnosti, no ovo vaše pisanje je čisto navijačkog karaktera i mislim da je nisko.
  Srdačan selam.

  Reply

Komentiraj