WASHINGTON UVEO NOVE SANKCIJE TEHERANU! “Kanimo spriječiti osiguravanje potpore Revolucionarnoj gardi”

Nove sankcije nametnute su u trenutku kada Washington nastavlja s pritiskom na Iran zbog njegovog programa razvitka balističkih raketa i umiješanosti u ratne sukobe u državama s područja Bliskog istoka.

Sankcije su usmjerene protiv Petrokemijske tvrtke Perzijskog zaljeva (PGPIC) s obrazloženjem kako ona pruža financijsku potporu Revolucionarnoj gardi čija je zapravo “produžena ekonomska ruka”.

Islamska revolucionarna garda smatra se zaduženom za iranski program razvitka balističkih raketa i nuklearni program. 

Ministarstvo financija SAD-a označilo je još 39 povezanih petrokemijskih tvrtki inozemnim zastupnicima PGPIC. Ta tvrtka i njeni partneri u inozemstvu kontroliraju 40 posto petrokemijskih proizvodnih kapaciteta Irana kao i polovicu ukupnog iranskog izvoza petrokemijskih proizvoda, tvrdi se u priopćenju američke vlade.

“Kažnjavajući ovu mrežu kanimo spriječiti financiranje ključnih elemenata iranskog petrokemijskog sektora koji osigurava potporu Revolucionarnoj gardi”, izjavio je američki ministar financija Steven Mnuchin.

Američko ministarstvo financija podsjeća kako je iransko ministarstvo nafte prošle godine tvrtki Khatam al-Anbiya koja se smatra “produženom rukom” Revolucionarne garde dodijelilo deset projekata iz područja nafte i petrokemije vrijednih 22 milijarde dolara što je četiri puta više nego što iznosi proračun Revolucionarne garde.

Sjedinjene Države u travnju su proglasile Revolucionarnu gardu Irana inozemnom terorističkom organizacijom. Temeljem američkih zakona već su kažnjeni državljani SAD-q koji su održavali veze s Revolucionarnom gardom uključujući presude do 20 godina zatvora predviđene posebnim programom koji se odnosi na globalni popis terorističkih organizacija.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj