ŠEF NJEMAČKE DIPLOMATIJE U JORDANU: ‘Jedino rješenje za izraelsko-palestinski sukob su dvije države’

Njemačka je u nedjelju u Amanu potvrdila da je “rješenje s dvije države” – izraelske i palestinske, “jedino” da se okonča taj dugi sukob, dok se očekuje objavljivanje već spornog američkog mirovnog plana.

“Palestinsko pitanje je bilo u središtu naših razgovora”, rekao je jordanski ministar vanjskih poslova Aiman Safadi na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim njemačkim kolegom Heikom Maasom.

“Slažemo se da je rješenje s dvije države putem pregovora jedino”, nastavio je njemački diplomat.

Nije određen datum za predstavljanje plana Washingtona za izraelsko-palestinsko mirovno rešenje koje se već dugo priprema. Sjedinjene Države planiraju da krajem juna u Bahreinu predstave ekonomsku komponentu te svoje inicijative.

Krajem maja, Trampov zet i savjetnik Jared Kushner je bio na regionalnoj turneji da promoviše taj plan, te se sastao i s jordanskim kraljem Abdulahom Drugim.

Obećavajući nove ideje, Kushner je odbijao da govori o takozvanom “dvodržavnom” rješenju koje je decenijama bilo u središtu globalne diplomatije.

U intervjuu objavljenom u subotu u “New York Timesu”, američki ambasador u Izraelu David Friedman je rekao da jevrejska država ima “pravo da zadrži dio Zapadne obale, ali ne cijelu”. Tu palestinsku teritoriju Izrael je okupirao prije više od 50 godina.

Palestinci su već odbacili američki plan jer se administracija Donalda Trampa diskreditovala, kako smatraju, svojim u osnovi proizraelskim mjerama, kao što je priznavanje Jerusalema kao glavnog grada Izraela krajem 2017. godine.

Jordanski i njemački ministar takođe su naglasili važnost Agencije UN-a za palestinske izbjeglice (Unrva), kazavši da će nastaviti da je podržavaju.

Ta agencija je nedavno odbacila američki poziv za njeno ukidanje.

Sjedinjene Države su 2018. godine objavile kraj isplate svoje godišnje finansijske pomoći od 300 miliona dolara, smatrajući da je zadatak Unrve istekao 70 godina po formiranju Izraela.

Kao saveznik Sjedinjenih Država, Jordan je čuvar muslimanskih svetih mesta u Jerusalemu i domaćin, kažu UN, gotovo 2,2 miliona palestinskih izbjeglica među ukupno 6,6 miliona svojih stanovnika.

Maas je najavio i bezuvjetni kredit od 100 miliona dolara Njemačke Jordanu, pogođenom hroničnim ekonomskim teškoćama.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj