TERORISTIČKE I POBUNJENIČKE GRUPE POKRENULE OFANZIVU! Žestoke borbe u Siriji, podignuta i avijacija u ‘demilitarizovanoj zoni’

Avijacija sirijskih snaga napala je noćas baze terorista u Nakiri i Abdinu na jugu provincije Idlib, piše list „Vatan“. Napadi avijacije i artiljerije izvedeni su i po pozicijama protivnika u Han Šeihunu, Maret-Namanu, Kafr Zitu i Moriki. Militanti su imali velike gubitke u ljudstvu i tehnici.

Napadi sirijskih vladinih snaga uslijedili su nakon raketiranja ekstremista  „Kataib el Iza“ vojnog aerodroma u okolini Hame (220 kilometara od Damaska). Oni su se ponovo približili strateškoj visoravni Tel Milih, gde su u toku žestoke borbe.

Od početka nedjelje, u ovom dijelu Hame sirijski vojnici i ustanici iz Snaga nacionalne samoodbrane izgubili su oko 39 boraca.

Vojska je jučer uspjela da izvede uspješnu operaciju i zauzme selo Džejmila, što je omogućilo da se dezblokira autoput između gradova Sukejlabija i Mharde, zapadno od Hame.

U septembru prošle godine su Rusija i Turska, koja podržava neke pobunjeničke grupe, dogovorile uspostavu demilitarizovane zone u enklavi Idlib. Sudbina dogovora nakon eskalacije nasilja je neizvjesna.

Različitie organizacije koje djeluju u Idlibu objavile su da u borbama između SAA i pobunjenika u zoni primirja, koje su se nastavile i u subotu, na obje strane poginulo 167 ljudi u zadnjih 48 sati. Terorističke i pobunjeničke grupe u subotu su pokrenule novi napad protiv vladinih snaga u ruralnim dijelovima pokrajine Hama, navode udruženja za zaštitu ljudskih prava.

(Globaol CIR/Agencije)

Komentiraj