BEOGRAD JE VEĆ 6 DANA POD OPSADOM DIVLJIH SVINJA: ‘Razdražljive su i izrazito opasne, ne radite nagle pokrete i ne trčite!’

Od srijede ujutro, Beograd je pod opsadom divljih svinja koje svakodnevno dolaze i odlaze iz grada, javlja Kurir.

Ne zna se koliki je broj divljih svinja preplivalo Dunav od poplavljenog Velikog ratnog ostrva, gde im je prirodno stanište, no lovci upozoravaju da svakodnevno dolaze u glavni grad u potrazi za utočištem i hranom. Divlje svinje mogu postati razdražljive i izrazito opasne budući da nisu priviknute na buku i mirise. Uglavnom se nalaze u Novom Beogradu i Zemunu, no moguće ih je susresti i u centru na Savskom Vencu.

“Divlje svinje konstantno dolaze i odlaze. Prema poslednjim informacijama koje imamo, devet komada je prešlo između Zemuna i Galenike, dok je pet komada prešlo iz pravca Ušća prema Borči. Posebno upozoravamo vozače da paze kako voze jer je već šest divljih svinja stradalo u prometu, uglavnom oko Ušća”, rekli su iz Lovačkog udruženju Zemun za Kurir.

Ne smiju se dirati

“Ukoliko primijete divlju svinju, građani bi se trebali što brže udaljiti s tog mjesta, ali bez naglih pokreta i trčanja. Ne smiju ih nikako dirati, a već smo imali situacije da su ljudi hvatali prasiće. Tako ih izlažu dodatnom stresu, a postoji opasnost da je u blizini i krmača koja može biti izuzetno agresivna i nekoga ozbiljno ozlijediti. Divlje svinje nisu navikle na gradsku buku i mirise, zbog čega postaju uspaničene i opasne”, dodali su iz lovačkog udruženja koje angažirano za praćenje kretanja divljih svinja po Beogradu i pomaganje u njihovu hvatanju i vraćanju u prirodno stanište.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj