EU I DALJE NAJZNAČAJNIJI TRGOVINSKI PARTNER BiH! Od poljoprivredno-prehrambenih proizvoda najviše izvozimo masti, ulja, voće i mlijeko!

Bosna i Hercegovina u Evropsku uniju izvozi 39 odsto poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, u zemlje CEFTA 35, Tursku oko 18, ostatak svijeta šest, a u EFTA dva odsto ovih proizvoda.

Najzna─Źajniji proizvodi koji su zastupljeni u izvozu su: masti, ulja, vo─çe, mlijeko i mlije─Źni, odnosno proizvodi od ┼íe─çera i ┼íe─çer, te proizvodi na bazi ┼żitarica i bra┼ína, voda, povr─çe, proizvodi mlinske industrije i meso.ÔÇô Prema Informaciji, izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda tokom proteklih godina do 2018. godine bilje┼żio je pozitivna kretanja i imao stalni trend pove─çanja, a vrijednost uvoza blago je smanjivana. Me─Ĺutim, deficit je i dalje ostao veoma visok i  jo┼í nije manji od dvije milijarde KM. U 2018. godini ostvarena je vrijednost izvoza od 828 miliona, a uvoza tri milijarde KM.

U ukupnoj trgovini BiH sa inostranstvom u 2018, uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda ima udio oko 16, dok je udio izvoza poljoprivrednih proizvoda u ukupnom izvozu tek oko sedam odsto ÔÇô navodi se u saop┼ítenju Savjeta ministara BiH.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj