PRIŽELJKUJEM TAKVE POTEZE! Dodik sve arogantniji: Kada Izetbegović bez Srba uradi bilo šta u vezi sa članstvom BiH u NATO-u, više neće biti BiH!

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da mu je šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark i na današnjem sastanku u Banjaluci prenio stav da je formiranje vlasti na nivou BiH, te u Federaciji BiH /FBiH/ i kantonima uslov bez koga se ne može dalje razgovarati o putu BiH prema EU.

“Oba pitanja su vezana za Sarajevo, a ne za Republiku Srpsku. U jednom dijelu jeste, a to je Savjet ministara. Mi tamo imamo pozicije koje treba da dobijemo, ali neko to sprečava i mislim da to u Evropi dobro razumiju”, rekao je Dodik.

On je istakao da je glavni problem nemogućnost da na nivou FBiH budu riješeni odnosi između Bošnjaka i Hrvata.

Dodik je rekao da Hrvatska kao članica EU ne kalkuliše na hrvatskom pitanju u BiH i da je jasno stala iza toga da bude obezbijeđen ravnopravan tretman Hrvata i da oni biraju svoje predstavnike.

“Mi to moramo podržati jer to znači da i mi Srbi biramo svoje predstavnike. Problem između Bošnjaka i Hrvata dominira u BiH i zbog toga vidimo zastoj i nehtijenje da to pitanje bude riješeno. Zato nema potrebe da sjedimo sa Bakirom Izetbegovićem koji priča istu priču koju je pričao prije šest mjeseci”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, srpski blok nije i neće da bude u koaliciji sa SDA.

“Ali, ne možemo mi da biramo koga Bošnjaci biraju, kao što oni ne mogu da biraju koga ćemo mi. Da su oni mogli da izaberu oni bi izabrali SDS, Mirka Šarovića i ostale. Međutim, ovdje bira srpski narod i to su realnosti. Kada budu htjeli da formiraju Savjet ministara neka nas pozovu i naši ljudi će doći i glasaće za dogovoreni koncept”, poručio je Dodik.

On kaže da je izmišljena priča o Akcionom planu za članstvo u NATO-u /MAP/ da bi spriječili formiranje Savjeta ministara i pravili atmosferu nemogućnosti dogovora, te kako bi očekivali neku vrstu intervencionizma.

“Ali, to vrijeme je prošlo i ne vjerujem da je moguć intervencionizam, pogotovo imajući u vidu činjenicu da je u okviru političkog Sarajeva već stvar do te mjere banalizovana da je veoma jasno kakve pozicije zastupa”, izjavio je Dodik za RTRS.

On je istakao da nema nikakvog napretka u vezi sa formiranjem vlasti na nivou BiH, navodeći da je riječ o pat poziciji “u kojoj Republici Srpskoj ne daju da bude na pravi način predstavljena u Savjetu ministara”.

“Imali smo izbore koji su dali rezultate i uvijek je svuda u svijetu važno legitimno predstavljanje, ali nama ne dozvoljavaju legitimno zastupanje interesa Srpske. Štaviše, u Savjetu ministara se zadržavaju oni koji nisu u prethodnom mandatu, pa i danas ne pokazuju osjećaj i htijenje da prihvate stavove Srpske. To je bazični problem”, ocijenio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci su odlučili da blokiraju institucije na nivou BiH zato što ne mogu da riješe probleme u FBiH i zbog toga su izmislili priču o MAP-u koji do sada nije bio obavezujući.

“Bilo je obavezujuće da formiramo Savjet ministara i da se on bavi i pitanjem NATO-a koje neće nestati sa dnevnog reda. Ali, Bošnjaci su odlučili da nema formiranja Savjeta ministara dok Srpska ne prihvati da pošalje plan svog članstva u NATO-u. Mi to nećemo poslati i to govori o apsurdu BiH”, naveo je Dodik.

On je dodao da je logično da Bošnjaci i Hrvati koji su oslonjeni na Tursku, odnosno Hrvatsku, koje su članice NATO-a, smatraju da BiH treba biti u sastavu NATO-a.

“Ali, Hrvati imaju stav da treba formirati Savjet ministara i da priča o nacionalnom godišnjem planu za članstvo u NATO-u nije toliko važna koliko je važno da bude formiran Savjet ministara. Bošnjaci to stavljaju iznad Savjeta ministara, a time i iznad legitimiteta BiH”, pojasnio je Dodik.

On je rekao da je BiH apatična zemlja sa propalom strukturom i nedoraslim političarima koji misle da je inaćenje i disciplinovanje drugoga jedini način za rješavanje problema.

“Naravno da nije. Pravi način je da radimo ono što možemo da uradimo i za šta postoji konsenzus da to uradimo, a tamo gdje ga nema da sačeka neko drugo vrijeme. Kada Srbija uđe u razgovore sa NATO-om i u NATO, ako ikad uđe, i mi ćemo to uraditi. Dotle to nećemo i oni moraju da nauče tu lekciju. Da li žele da žrtvuju cijelu BiH, to je njihov problem”, istakao je Dodik.

On je upozorio da prvi put kada Izetbegović bez Srba i Srpske uradi bilo šta u vezi sa članstvom BiH u NATO-u više neće biti BiH.

“Prvi put kada ovo uradi neka računa da BiH nema. Priželjkujemo takve poteze, ja priželjkujem da neko uradi nešto unilateralno i bez dogovora, odnosno da neki ministar iz Savjeta ministara nešto sam uradi. Od tog trenutka BiH više neće biti i neka čitaju kako hoće ovu poruku”, naglasio je Dodik.

On je istakao da bi to bila stvar preko koje sigurno Republika Srpska ne bi prešla.

“Sinonim za BiH je kriza, neuspjeh, intevrencionizam međunarodne zajednice i da dva od tri naroda ne žele ovu zemlju. Sve ovo produbljuje političku krizu u BiH, koja je najdublja do sada, a otišao sam u Sarajevo sa uvjerenjem da neke stvari mogu biti pokrenute na putu ka članstvu u EU. NJima je važnije da izguraju priču o godišnjem nacionalom planu, nego EU”, rekao je Dodik.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj