ŠUTE O UBISTVU DAVIDA DRAGIČEVIĆA! U banjalučkom tužilaštvu skrivaju rezultate vještačenja iz Norveške?

Prošlo je tačno osam mjeseci kako je Okružno javno tužilaštvo Banjaluka trebalo dobiti nalaze vještačenja forenzičke kopije hard diska na kojem su bili pohranjeni snimci bezbjednosnih kamera u Ulici Velimira Janjetovića Janje u kojoj je kobne noći navodno bio ubijeni David Dragičević. Ovo vještačenje trebalo je da obavi Kriminalističko istraživački centar (NCIS) Kraljevine Norveške.

Prema ranijem stavu banjalučkog tužilaštva, rezultati vještačenja trebali su otkriti da su snimci sa bezbjednosnih kamera brisani.

Vještačenja su inače bila dio istrage protiv Alena Kukića koji je bez osnovane sumnje da je uopšte počinio krivično djelo proveo u pritvoru duže od mjesec dana, nakon čega je pušten na slobodu.

Međutim, od onog “rezultati vještačenja biće poznati u narednim danima” osam mjeseci kasnije tužilaštvo je u potpunosti zanijemilo, pa uz gotovo komična objašnjenja traži da javnost ima razumijevanja za njihov rad u ovom predmetu. Da li na ovaj način tužilaštvo skriva nalaz vještačenja koji ne ide u njihovu korist ili su jednostavno zanijemili o slučaju ubistva Davida Dragičevića, jer pritisak javnosti gotovo da i ne postoji, pitanja su na koja samo vrijeme može dati precizan odgovor, piše Srpskainfo.

Srpskainfo je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka postavila dva pitanja, odnosno da li je kriminalistički centar u Norveškoj završio vještačenje i da li je potvrđen stav tužilaštva da su snimci sa nadzornih kamera u Ulici velimira Janjetovića Janje – obrisani.

Odgovor tužilaštva, odnosno glavnog tužioca Želimira Lepira koji naravno nije razjasnio nijedno naše pitanje, prenosimo u cijelosti.

-Kao što je do sada već poznato u javnosti Okružno javno tužilaštvo Banjaluka vodi istragu protiv više NN lica, zbog krivičnog djela Ubistvo iz člana 124. stav 1. KZRS počinjeno ne štetu Davida Dragičevića. Radi se o predmetu od posebnog senzibiliteta jer su brojne informacije u dosadašnjem toku postupka učinjene dostupnim javnosti, po objektivnim kriterijumima struke, čak i suviše, tako da je u pojedinim momentima tajnost istrage bila dovedena u pitanje. Istraga je tajni dio postupka, to je princip koga se tužilaštvo i tužioci u svakom predmetu strogo drže i poštuju.

U ovoj istrazi ovo pravilo je više puta narušeno sa različitih strana. Iz tog razloga ne možemo saopštiti više informacija o ovoj istrazi, zbog čega vas molimo, za razumijevanje, za ovakav stav tužilaštva. Ovo tužilaštvo je do danas preduzelo sve potrebne istražne radnje i dalje ih preduzima i aktivno rukovodi istragom, a u kojoj konkretne operativno-taktičke radnje na terenu preduzimaju policijski službenici – navodi se u odgovoru potpisanom od glavnog tužioca OJT Banjaluka Želimira Lepira.

(Global CIR/SI/Agencije)

Komentiraj