FRANCUSKA PONOVO ISPRED DRUGIH! Zakonom zabranjuju rasipništvo: Velike kompanije više ne smiju uništavati odjeću i druge proizvode – ili će ih podijeliti siromašnima, ili će platiti reciklažu!

Francuske državne vlasti se spremaju zabraniti proizvođačima, distributerima te odgovornima različitih tržišta, uništavanje odjeće i drugih neprodanih predmeta. Zakon će stupiti na snagu 2022. godine-objavio je aktualni premijer Edouard Philippe.

Skandalozni postupci

Mjere su dio projekta Zakona o zabrani rasipnosti  i za razvoj tranzicijske ekonomije, koji će biti predstavljen ministrima za mjesec dana. Zakon će se upotrijebiti i u borbi protiv klimatskih promjena, temi rasprava uprilicenih krajem svibnja.

Prema odlukama napisanim u već obrađenom zakonu, poduzeca i tvrtke će nanovo morati upotrijebiti neprodanu robu, darujući je različitim udruzenjima i odgojnih ustanova te recikliranjem. Nepoštovanje odluka vlade stajat će ih kazne od 450 eura po proizvodu.

Piše: Džana Mujadžić

Rasipanje hrane je već zabranjeno u okvirima zakona koji su na snazi najprije u kolektivnom hotelijerstvu i agroalimentarnoj industriji.

-Možemo izbjeći uništavanje predmeta i dobro sačuvanih proizvoda kao i skandaloznu rasipnost-naglasio  je šef galske vlade, obraćajući se  novinarima u pratnji Brune Poirson, državne sekretarice ministarstva Ekološkog tranzita koje i priprema zakon.

Skupe kazne

Za proizvode koji posjeduju filijale poput tekstila, električnih i elektronskih aparata, zabrane će se primjenjivati vec 2021. godine, a ostali ce imati vremena do 2023.

Prema informacijama iz vladinog vrha, Francuska će biti prva zemlja koja uvodi radikalnu ekonomsku politiku. Trgovinski savez  je također najavio kako će uništavanje svakog proizvoda, biti skupo naplaćeno.

Glavna namjera odgovornih je kompletno odstranjenje neprodatih proizvoda i bolje upravljanje. Jedino kozmetički proizvodi čije recikliranje nije ostvarivo, ne podliježu novom zakonu.

Britanska marka  Burberry, nedavno je uzimana za primjer rasipnosti jer je uništila predmete u vrijednosti od 31 milijun eura. Kritiziran sa svih strana, brend je objavio zaustavljanje dosadašnje prakse.

Prema izvještajima vlade, u Francuskoj se godišnje uništi roba u vrijednosti od 800 milijuna eura. Samo se 140 milijuna podijeli humanitarnim organizacijama, školama, staračkim domovima.

Svjetska tekstilna industrija upotrijebi 1,2 milijardi za gorivo sto je vise od potrošnje za međunarodne avionske letove i morski saobraćaj zajedno.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Objavljeno u:

Komentiraj