Austrija pred zabranom ‘glifosata’, najčešće korištenog i potencijalno kancerogenog herbicida

Prema onome što se je moglo čuti na zasjedanju Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta u srijedu u Beču, na kojem je i savezna kancelarka Brigitte Bierlein predstavila svoj ministarski kabinet prijelazne austrijske vlade parlamentarcima, austrijski bi parlament uskoro mogao donijeti odluku o zabrani daljnje upotrebe „glifosata“, najčešće korištenog i potencijalno kancerogenog herbicida koji ima brojne negativne učinke za okoliš i ljudsko zdravlje.

 

Kako izvještava austrijska televizija ORF austrijska Socijaldemokratska stranka (SPÖ) je podnijela zahtjev parlamentu da zabrani glifosat, koji je i pored sumnje da izaziva rak, i dalje dozvoljen u zemljama članicama Europske unije.

Isti izvor navodi da su zastupnici desno populističke Slobodarska stranke (FPÖ) na čelu s Norbertom Hoferom izrazili spremnost da podupru zahtjev socijaldemokrata i tako parlamentarnom većinom glasova izglasaju zabranu upotrebe tog opasnog pesticida, što bi se moglo dogoditi slijedećih dana i tjedana.

„Dovoljno studija ima koje su pokazale i dokazale opasnost koju glifosat ima na okoliš i ljudsko zdravlje“, rekao je Hofer, dodavši kako je njegova daljnja upotreba „znak neodgovorne politike prema okolišu i ljudima“.

Šefica socijaldemokrata Pamela Rendi-Wagner je rekla austrijskim parlamentarcima kako ju „veseli da je konačno prevladao razum“.
„Veseli me da se je dugogodišnje ukazivanje SPÖ-a na zabranu glifosata isplatilo“, istakla je.

Prema najavama iz redova austrijskih parlamentaraca Austrija se nalazi pred zabranom glifosata. I to unatoč toga što je njegova upotreba u Europskoj uniji dozvoljena do 2022. godine.

Agilni austrijski parlamentarci najavili su i neka druga iznenađenja na domaćem terenu, ako im uspije postići parlamentarnu većinu, kao primjerice, opću zabranu pušenja u ugostiteljstvu, zabranu upotrebe plastičnih vreäica, zaštitu nacionalnih vodnih izvora, uvođenje jednomjesečnog porodiljskog odmora za sve zaposlene očeve, STOP za deportaciju azilanata-naučnika iz zemlje itd.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj