NAKON ŠTO JE OTKAZAO LOKALNE IZBORE: Parlament razriješio albanskog predsjednika Ilira Metu

Dvotrećinskom većinom albanski parlament prihvatio je prijedlog vladajućih socijalista za razrješenje dužnosti predsjednika Albanije Ilira Mete.

Stranka premijera Edija Rame predložila je smjenu nakon što je Meta poništio ukaz o raspisivanju lokalnih izbora za 30. lipnja.

Prema Ustavu, odluku albanskog parlamenta sada mora potvrditi i Ustavni sud, ali on trenutno ne funkcionira jer je većina sudaca razriješena dužnosti.

Predsjednik države može biti smijenjen zbog teškog kršenja Ustava i počinjenog kaznenog djela.

Rama je u obraćanju parlamentu poručio je da odluka predsjednika o odgodi lokalnih izbora u toj državi “do sada nepoznat čin u povijesti svjetskog vladanja”, javlja Al Jazeera Balkans. 

Po njegovim riječima, “parlament je dužan reagirati uime naroda kada predsjednik poludi”.

Smatra i da je Meta izgubio pravo ostati u uredu šefa albanske države.

“Ako svijet uđe u logiku Ilira Mete tako da bi svaki potpis nekog autoriteta mogao biti povučen, ne bi postojala država, pravila, smjernice… nego bi cijeli svijet bio velika gužva”, naglasio je Rama.

Rekao je da će taj čin albanskog predsjednika ostati samo ružno i neodgovorno djelo koje se ne može prihvatiti i tolerirati.

Optužio je opoziciju da se plaši izaći pred narod, na izbore, odmjeravanje političkih snaga i provedbu pravosudnih reformi.

Albanski predsjednik prošlog vikenda je otkazao lokalne izbore strahujući, kako je sam naveo, da će političke tenzije prerasti u građanski konflikt jer ih je opozicija bojkotirala prijeteći da će spriječiti glasanje.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj