ODMAH SKOČILE CIJENE NAFTE! Dva naftna tankera napadnuta u Hormuškom moreuzu, isplovili iz luke Abu Dhabi

Dva naftna tankera napadnuta su u strateškom Hormuškom moreuzu u blizini Irana, a evakuiran je 21 član posade iz oba broda, javila je TV-mreža Al Arabiya.

Iranski mediji javili su da su dva broda isplovila iz luke Abu Dhabi, prijestonice Ujedinjenih Arpskih Emirata. Luke Pakistan i Oman također su primile pozive za pomoć s ugroženih tankera.

Američka Peta flota također je pomogla u evakuaciji članova posade dva broda, prenosi Al Arabiya. Omanske vlasti nisu bile odmah dostupne za komentar incidenata. I u prošlom su mjesecu četiri trgovinska broda također petrpjela slične napade u blizini voda Emirata, prenosi Xinhua.

Zbog reakcije tržišta, cijena sirove nafte skočila je više od četiri posto, na više od 62 američka dolara po barelu.

Napad na tankere u Omanskom zaljevu

Norveška pomorska agencija potvrdila je napad na naftni tanker Front Altair u norveškom vlasništvu i priopćila da je dobila izvješća o tri eksplozije u plovilu.

Po podacima agencije, posada je sigurno evakuirana i nitko nije ozlijeđen, a tanker navodno još uvijek gori.

“Ono što mogu reći jest da su sva 23 člana posade dobro. Oni su prebačeni na drugi brod”, rekao je glasnogovornik Frontlinea, norveškog vlasnika, za dnevnik VG u Oslu.

Dodao je da među članovima posade nema Norvežana i da ih je većina iz Rusije, Gruzije i Filipina.

Tanker koji plovi pod zastavom Maršalovih Otoka izgrađen je 2016. i dio je flote Frontlinea u vlasništvu Norvežanina Johna Fredriksena. Front Altair je navodno ukrcao naftu u Fujairahu, luci Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Drugi napadnuti tanker, Kokuka Courageous, prevozio je metanol, priopćila je japanska tvrtka. Njegova 21-člana posada, svi Filipinci, morali su napustiti brod, a ubrzo ih je spasilo plovilo koje je bilo u blizini.

Iranski mediji navode da su njihove službe spasile mornare

Iranska novinska agencija IRNA izvijestila je, pozivajući se na neimenovani izvor, da su iranski timovi za potragu i spašavanje spasili 44 mornara s dva oštećena tankera.

Mornari su prebačeni u iransku luku Jask, navodi IRNA.

Peta američka flota primila je rano u četvrtak dva poziva upomoć s tankera u Omanskom zaljevu koji su bili meta napada.

“Dobili smo informacije o napadu na tankere u Omanskom zaljevu”, objavila je Peta flota čija je baza u Bahreinu. “Američke pomorske snage u regiji primile su dva odvojena poziva upomoć”, dodala je u priopćenju.

Glasnogovornik britanske premijerke Therese May rekao je kako je London upoznat s izvješćima o dva tankera koja su pogođena i hitno pokušava utvrditi sve činjenice.

Britanska pomorska agencija izvijestila je ranije u četvrtak da zajedno sa svojim partnerima istražuje incident koji se dogodio u Omanskom zaljevu.

Prije mjeseca dana došlo je do sličnog incidenta u kojem su pogođena četiri tankera.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj