RETROSPEKTIVA SVESTRANE UMJETNICE: Izložba “Dora Maar” u Beaubourgu

Nedavno otvorena retrospektiva Dore Maar/1907-1997/u pariskom Kulturnom centru “Georges Pompidou”, poznatijem kao Beaubourg, najimpozantnija i najveća do danas, slijedi trag nadarene umjetnice, porijeklom Zagrepčanke, zahvaljujući 500 ostvarenja, dokumenata, komercijalnih narudžbi, profesionalnih i osobnih projekata, fotografija i platna iz doba nadrealista do Pabla Piccassoa.

Svestrana umjetnica

Postavka potvrđuje kako prelijepa Henriette Théodora Markovitch/Teodora Marković/, nije samo bila jednostavni model i muza, nego najprije, istinska i originalna umjetnica, izumiteljica fotomontaže.

Prva retrospektiva Dore Maar u jednom nacionalnom galskom muzeju je jedinstven događaj,  jer ujedinjuje “corpus” njezinog djela, razdijeljen u različitim javnim i osobnim kolekcijama u Francuskoj, ali i drugim dijelovima svijeta, posebno u SAD-u.

Izložba dopušta  otkriće, sasvim drugačije Dore Maar, koja iako poznata i slavna, nikada nije naglašavala značajne aspekte svoje raznovrsne, nadahnute umjetničke djelatnosti, dugo godina neistražene i nepoznate.

Djelo Dore Maar se upisuje u generaciju žena neskrivenih umjetničkih ambicija, profesionalno emancipiranih. Dora Maar je učestvovala u razvitku ilustriranog tiska i reklama 30-ih godina 20. Stoljeća. Nakon dugotrajnog previranja između slikarstva i fotografije, mlada studentica se posvecuje zadnjem izboru.

Ostvarenja kao “Manekenka iz profila u večernjoj opravi” svjedoce o visokom kvalitetu modnih uradaka i reklamnih  projekata povremeno ostvarivanih od 1931. godine.

Modna fotografkinja na putu ka nadrealizmu

Fotografije pod nazivom “Portret Ubua” i “Simulator”, iz 1936 godine su najpoznatija umjetnicina djela iz nadrealističkog perioda.

Ujedno stvarajući reklamne i komercijalne projekte od kojih je živjela, Teodora Marković se približila nadrealističkom pokretu, cija joj je vizija bila bliska i razumljiva, kao i njihove političke djelatnosti i angažiranja. Fotografije su joj nerijetko bile izlozžene za trajanja velikih nadrealističkih događaja.

Susret sa Picassoom 1935. godine, njihove zajedničke djelatnosti i osmogodišnja ljubavna veza, učinili su da Dora Maar zapostavi fotografiju i započne intenzivno slikati. Najprije su platna bila pod očitim uticajem spanjolskog genija, ali je njezin osobni stil dominirao cijeli ratni period, označen samoćom i ozbiljnošću, odraženim događajima. Zatim je evoluirala prema pejzažu i apstrakcijama, u vremenu pedesetih godina prošlog stoljeća.

Namjerni i brz odlazak s umjetničke scene, uvjetovao je da dio njezinog stvaralaštva bude nepoznat široj publici. Zato aktualna izložba u slavnom Beaubourgu, do 29. srpnja osvjetljava ga na najbolji

moguci način, fokusirajući se na raznovrsnost, brojnost,  i originalnost  cjelokupnog, bogatog djela Dore Maar. Virtuozno je obrađen umjetnicin povratak fotografiji desetljeće i pol prije odlaska sa ovog svijeta.Ostvareni bez aparata, fotogrami upoređuju pokrete slikarice i fotografkinje, uzajamnim načinima umjetničkog izražavanja Dore Maar.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj